Populariteten til det spanske kongehuset har den siste tiden dalt kraftig og fredag forsøkte Juan Carlos å fri til sine landsmenn ved å gi sitt første TV-intervju på tolv år.

— Jeg er i god form, har energi og håper framfor alt å fortsette og møte de utfordringer vi står overfor, sa den spanske monarken.

Intervjuet gikk i beste sendetid på spansk fjernsyn fredag kveld i forbindelse med kongens 75-årsdag lørdag.

Tabbeår

Eksperter på det spanske kongehuset ser intervjuet som et forsøk på å komme på offensiven igjen etter et år preget av tabber og skandaler.

Avisen Financial Times kaller det ett av de verste årene for den spanske kongefamilien siden Juan Carlos ble konge i 1975.

Spanjolene er spesielt lite glad for at kongen dro på en dyr jakttur til Botswana, mens Spania opplever en dyp økonomisk krise der nesten hver fjerde innbygger er arbeidsledig.

Også en mye omtalt korrupsjonssak som involverer kongens svigersønn, har skapt storm.

Fall på målingene

Etter å ha fått godkjentstempel fra 72 prosent av spanjolene for under ett år siden, svarer nå 50 prosent at de har et godt inntrykk av kongen.

Nær 45 prosent sier Juan Carlos bør la kronprins Felipe ta over. Kongen benyttet selv fredagens intervju til å snakke varmt om sønnen.

— Vi kan være trygge på at i ham har vi en som er godt forberedt, sa Juan Carlos.

Noe hint om at han selv har planer om å tre til side, kom han derimot ikke med.

Bør avskaffes

41 prosent av spanjolene mener at monarkiet bør avskaffes, viser en meningsmåling utført for avisen El Mundo.

Støtten til monarkiet smuldrer spesielt blant unge spanjoler som ikke har like sterke minner om kongens viktige rolle under overgangen til demokrati i Spania.

Det skal være grunnen til at man i TV-sendingen fredag tok med utsagn fra viktige personer fra denne perioden som roser kongens innsats.

Åpne opp

Eksperter ser nå tegn på at kongehuset prøver å endre image og bli mer åpent.

— Slottet vet veldig godt at han ikke er like populær lenger. Botswana-hendelsen var et vendepunkt, sier Charles Powell ved tankesmia Real Instituto Elcano til Financial Times.

— Poenget med denne øvelsen er å minne unge spanjoler om kongens bidrag til overgangen til det nye og moderne Spania, sier han om fredagens intervju.