— Avtalen i havn. Det europeiske råd er enige om budsjettet for resten av tiåret. Verdt å vente på, skrev Van Rompuy på Twitter fredag ettermiddag etter at EUs 27 stats- og regjeringssjefer hadde forhandlet helt siden torsdag kveld.

Det har vært en krevende øvelse å få til enighet om budsjettet, som setter rammene for hvor mye penger som kan brukes for neste sjuårsperiode på fellesprosjekter som landbruksstøtte, forskning, sosial utjevning og EU-byråkratiet.

Flere land har i løpet av prosessen truet med veto. Det har blant annet Danmark gjort etter å ha krevd en rabatt på EU-kontingenten. Statsminister Helle Thorning-Schmidt har kjørt hardt på kravet og fikk gjennomslag på toppmøtet i Brussel.

Også britene og statsminister David Cameron har truet med veto om ikke det ble gjort kutt i budsjettet.

Siste hinder i et langt løp for EUs neste langtidsbudsjett er imidlertid ikke over. Nå skal det til avstemning i EU-parlamentet.

Torsdag truet EU-parlamentets president Martin Schulz med å legge ned veto om parlamentarikerne føler at budsjettet innebærer så store kutt at det er skadelig for EUs ambisjoner over det neste tiåret.