Partiet trives på vippen i Riksdagen, men skulle det bli aktuelt å samarbeide med andre partier etter høstens valg, har de kravene klare.

Innvandringspolitikk, kriminalpolitikk, eldrepolitikk og bedre arbeidsmiljø i offentlig sektor står på listen over Sverigedemokraternas (SD) prioriterte saker.

— Det er innenfor disse områdene vi kommer til å stille våre krav, sa partileder Jimmie Åkesson på en pressekonferanse tirsdag under den såkalte Almedalsveckan, politikeruka der stort og smått i svensk politikk samles på Gotland.

35 millioner til valgkamp

Her presenterte Åkesson de større linjene i partiets valgkamp, som har et markedsføringsbudsjett på 35 millioner svenske kroner. Åkesson lover en mer aggressiv valgkamp en tidligere nå som partiet har mer penger å rutte med.

— Nå kommer ikke de andre partiene lenger til å stå uimotsagt, varsler Åkesson.

Blant de viktigste valgløftene er å senke skatten for pensjonister gjennom å ilegge bankene en ny skatt.

— Vi mener bankskatten er passende for en virksomhet som har enorme gevinster, og som vi mener kan tilbakeføre en del av sine gevinster til skattefellesskapet som tilbyr sikkerheten for gevinstene, sa Åkesson til TT tirsdag.

På vippen

Prislappen for forslaget om å stryke skattegapet mellom lønn og pensjon er anslått til 14 milliarder svenske kroner. Samtidig mener Sverigedemokraterna at statskassen kan tjene 4 milliarder årlig på å ilegge de fire svenske storbankene en ny skatt. Resten av regningen for pensjonistenes skattekutt vil Åkesson betale gjennom å redusere antall flyktninger og familiegjenforeninger i Sverige.

SD har i dag vippeposisjon i Riksdagen ettersom den borgerlige koalisjonsregjeringen ikke har eget flertall.

På spørsmål om hvordan SD vil opptre etter valget i høst, sier Åkesson at han ikke kommer til å støtte en regjering som ikke komme dem i møte i innvandringspolitikken.

Protester

En rekke organisasjoner, trossamfunn og andre aktører markerte motstand mot SD gjennom å holde arrangementer mot rasisme og fremmedfiendtlighet i Visby samtidig som partiet holdt sine pressemøter.

Åkesson skulle senere på kvelden tale fra scenen i Almedalen, og da er det ventet protester blant annet fra aktivistene i Feministiskt initiativ.

— Sverigedemokraternas argumentasjon er basert på ett land, ett folk, én religion, én kultur, én familie og ett kjønn, sier organisasjonens leder Gudrun Schyman.