Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, har informert president Obama om at huset ikke vil stemme over Obamas innvandringsreform i år.

Obama har i årevis forsøkt å få gjennom lovendringer som vil kunne gi statsborgerskap til rundt 11 millioner ulovlig innvandrere i USA.

Nå vil Obama uten de folkevalgte starte arbeidet med å «reparere så mye av det ødelagte systemet som mulig» på egen hånd. Nye tiltak vil være klare i løpet av sommeren, kunngjorde han mandag. Dermed baner presidenten veien for en ny feide med Republikanerne, som allerede anklager Obama for å misbruke sine fullmakter.

Presidenten har allerede bedt USAs grensevakter om å overføre ressurser for å styrke sikkerheten langs grensa til Mexico. 52.000 enslige mindreårige fra Mellom-Amerika har strømmet over grensen til USA siden oktober i fjor, ifølge USAs nasjonale sikkerhetsdepartement. De fleste av barna skal sendes hjem straks sakene deres har gjennomgått en juridisk vurdering, sa Obama.

Obama har også bedt departementet og justisministeren om å anbefale tiltak som ligger innenfor presidenteds fullmakter innen sommeren er over.