Pavlos Fyssas, som var kjent under artistnavnet Killah P, ble torsdag begravet i Aten mens venner og sympatisører ropte «Svin! Mordere! Fascister!».

Budskapet var rettet mot landets nynazister. Flere av de om lag 2000 sørgende nynnet også på Fyssas' sanger, mens slektninger bar kisten hans inn på en kirkegård i en forstad sør i Aten. Halvannet døgn tidligere ble han knivdrept på gaten i det samme området.

En 45 år gammel lastebilsjåfør og selverklært nynazist har innrømmet drapet og skal framstilles for varetektsfengsling lørdag. Greske medier kunne torsdag bringe bilder av mannen der han poserer med armen rundt en parlamentariker fra Gyllent daggry.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland fordømmer drapet, som han mener ikke bare er en advarsel til Hellas, men også til resten av Europa.

— Dette drapet har sin bakgrunn i en ekstremt farlig utvikling som vi ser i Hellas og også i andre deler av Europa. Deler av samfunnet blir mer radikalisert, og det er en reell fare for at hatefulle ytringer utvikler seg til vold og kaldblodig drap, sier generalsekretæren.

Krever forbud

Gyllent daggry, som nå er landets tredje største parti, har tatt avstand fra drapet. Men det demper ikke kravene om at partiet må forbys.

— Gyllent daggry er en kriminell organisasjon, som bør erklæres ulovlig, heter det i en uttalelse fra det sosialdemokratiske partiet PASOK, som sitter i regjering sammen med høyrepartiet Nytt demokrati.

Statsminister Antonis Samaras holdt torsdag en TV-overført tale der han lovet at regjeringen ikke vil tillate at nynazister undergraver det greske demokratiet.

— Denne regjeringen er fast bestemt på å ikke tillate at nazistenes etterkommere forgifter vårt samfunn, begår forbrytelser, terroriserer og undergraver landets grunnvoller som ga liv til demokratiet, sa Samaras.

Regjeringen varslet samme dag at den vil skjerpe loven som definerer kriminelle organisasjoner.

Stukket i hjertet

Den 34 år gamle rapperen ble knivstukket to ganger i hjertet og brystet i arbeiderklassestrøket Amfiali ved Pireus sør i Aten.

Ifølge flere greske medier skjedde drapet etter en krangel i en kafé der flere personer var samlet for å se en fotballkamp. Den dreptes familie forteller imidlertid at Fyssas og noen få venner ble jaget og lokket i en felle av en stor gruppe nynazister på gaten utenfor.

Den mistenkte mannen ble pågrepet kort tid etter, deretter ble partikontoret til Gyllent daggry gjennomsøkt av politiet.

Onsdag kveld samlet over 5.000 mennesker seg på stedet der Fyssas ble knivdrept tirsdag kveld. Flere kastet stein og bensinbomber mot politiet, som svarte med tåregass. Gresk politi anklages av venstreradikale for å ha nære forbindelser til Gyllent daggry.

EU-uro

De nynazistiske strømningene i Hellas bekymrer også EU-parlamentet, ikke minst fordi Hellas overtar formannskapet i EU fra årsskiftet.

— Hvis den greske regjeringen ikke greier å stanse den hatefulle oppførselen til Gyllent daggry vil det være et uakseptabelt formannskap, som neppe bringer noen framgang, verken for Europa eller Hellas, sier Hannes Swoboda, leder for EU-parlamentets sosialistiske og sosialdemokratiske blokk.

Også torsdag er det varslet demonstrasjoner og markeringer mot drapet.