Partiene i statsminister Shinzo Abes regjering lå an til å få et solid flertall i Japans overhus søndag kveld norsk tid.

Abes Liberaldemokratiske parti (LDP) og koalisjonspartneren NK vant 76 av de 121 mandatene som var på valg.

Fra før har partiene 59 representanter i overhuset, hvor det totalt er 242 seter. Dermed har ikke opposisjonen lenger mulighet til å stikke kjepper i hjulene for Abe og hans utradisjonelle tiltak for å puste liv i økonomien.

— Jeg ønsker å skape en god sirkel med flere arbeidsplasser, økende lønninger og større private investeringer, sa Abe da det var klart at regjeringen hadde vunnet valget.

Det viktigste opposisjonspartiet, Det demokratiske partiet, gjorde sitt dårligste valg på mange år og vant bare 17 mandater. Kommunistpartiet derimot, gjorde det bra og vant åtte seter.

Økonomisk redningsplan

Valgseieren åpner muligheten for den første langvarige regjeringen i Japan siden midten av 2000-tallet. Abe har hatt makten siden desember i fjor, og de seks regjeringene før det varte bare i korte perioder.

Abe måtte selv gi seg mindre enn ett år etter at han ble statsminister for første gang i 2006.

Nå har imidlertid Abe skapt entusiasme med sin plan for å bekjempe Japans langvarige økonomiske problemer. Sentralbanken har trykket penger i høyt tempo, og det offentlige forbruket har økt.

Tiltakene, som har fått kallenavnet abenomics, har fått yen-kursen til å synke, til glede for japanske eksportører.

Men statsministeren har også lovet mer grunnleggende økonomiske endringer, som lavere selskapskutt og flere kvinner i arbeid.

Selv med flertall i begge nasjonalforsamlingens kamre er det tvil blant en del observatører om hvor langt Abe er villig til å gå for å gjennomføre denne typen kontroversielle reformer.

Øystrid

Ved siden av økonomien har statsministeren markert en ny og fast politikk i forholdet til Kina, der striden om noen ubebodde øyer i Øst-Kinahavet er blitt betydelig skjerpet de siste to årene.

Abe understreket nylig at Japan ikke vil gi etter det minste i øystriden.

Øyene har siden slutten av 1800-tallet vært under japansk kontroll, men Kina mener de historisk tilhører dem. I snart et år har Kina drevet en systematisk og nesten daglig patruljering i farvannet og luftrommet ved øyene.

Etter søndagens valgseier mener politiske observatører at Abe kan komme til å føre en mer nasjonalistisk politikk og styrke det japanske forsvaret. Ifølge nyhetsbyrået Reuters spekuleres det på om han vil prioritere dette foran de økonomiske reformene.