Dalelv ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.

Dommen kom som en overraskelse på både Eide og Utenriksdepartementet.

— Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Eide til NTB.

- Som et slag i magen

24-åringen, som opprinnelig er fra Tønsberg, er dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Mannen hun hadde anmeldt fikk også fengselsstraff, men er ikke dømt for voldtekt.

— Det var som å få et slag i magen, for det hadde vi ikke tenkt, vi hadde ikke trodd det kunne bli så strengt. Det hadde vi aldri sett for oss, sier Dalelv til VG.

Dalelv har fått passet sitt beslaglagt og må bli værende i Dubai fram til ankesaken kommer opp i september. Utenriksdepartementet vil fortsette med å gi kvinnen konsulær bistand.

24-åringens mor Evelyn Dalelv beskriver dommen som et nytt sjokk.

— Vi hadde ventet på denne datoen, og tenkte kanskje at hun ville få en bot eller noen dager i fengsel, og at de så kanskje ville ha henne ut av landet. Nå må vi vente på en ny høring 5. september. Det virker som alt hun har fortalt er snudd mot henne, sier Dalelv til avisa.

- Dypere problemer

Utenriksministeren mener dommen mot Dalelv viser at kvinners rettstilling står svakt i Dubai og ellers i regionen.

— Det er høyst problematisk, også fra et menneskerettighetsperspektiv. Saken illustrerer dypere problemer som rammer mange kvinner rundt om i verden, for det første at det er vanskelig å bli trodd i voldtektssaker, og for det andre at man kan bli straffet for såkalt usømmelig oppførsel, sier Eide.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere dommen i detalj, da den ble anket på stedet og dermed ikke er rettskraftig ennå. (©NTB)