Domstolen blokkerte en bestemmelse om at politiet måtte rapportere om sine etterforskningsplaner til sine overordnede før etterforskningen kunne starte, melder den private TV-kanalen NTV.

Regelen ble innført i forrige uke etter at politiet gikk til aksjon i en større korrupsjonssak og arresterte sønnene til flere ministre i Erdogans regjering og sjefen for en statsbank.

Det var også store demonstrasjoner i Ankara fredag. Politiet måtte inn med vannkanoner og gummikuler for å spre demonstrantene.

Landets militære erklærte fredag at de ikke har noen intensjoner om å blande seg inn i striden om korrupsjonsskandalen. Dette var svar på antydningene fra statsministerens kontor om at korrupsjonsskandalen skal være iscenesatt av det militære for å gi grunn til å gripe inn.

Innblanding

Mange tyrkere mente at den nye bestemmelsen var et forsøk fra regjeringens side på å begrense skadevirkningene av korrupsjonsskandalen.

Torsdag ble statsadvokaten som var ansvarlig for etterforskningen, tatt av saken av den tyrkiske riksadvokaten Turhan Colakkadi.

Colakkadi begrunnet avsettelsen med at statsadvokat Muammar Akkas ikke hadde fulgt rette prosedyrer, blant annet ved å lekke informasjon til pressen og ikke informere sine overordnede om sakens gang.

Det er også sterke reaksjoner på regjeringens opptreden innad i Erdogans eget parti, AKP, Rettferdighets— og utviklingspartiet. En tidligere kulturminister, Ertugrul Gunay, varslet fredag at han melder seg ut av partiet. Det samme gjør to andre AKP-medlemmer i nasjonalforsamlingen.

Under en pressekonferanse erklærte Gunay at partiet styres av arroganse.

Flere i kikkerten

Skandalen som plutselig eksploderte rett før jul, har hittil ført til at tre ministre gikk av og at Erdogan har skiftet ut til sammen ti ministre i en større ommøblering av regjeringen.

Flere titalls mennesker er arrestert, og avisa Hurriyet skriver fredag at etterforskningen nå retter seg mot ytterligere 41 mennesker, inkludert en saudiarabisk forretningsmann.

Ryktene sier at Erdogans egen sønn kan være blant de neste som politiet vil se nærmere på.

Skandalen førte fredag til at den tyrkiske valutaen lira raste ned til sitt laveste nivå på lenge. Usikkerheten har også rammet børsen som fredag falt ytterligere 3,76 prosent etter kraftige fall både onsdag og torsdag.

Maktkamp

Kommentatoren Huseyin Gulerce i avisa Zaman skriver at krisen som ryster regjeringen nå ikke lenger bare er en dragkamp mellom Erdogan og den mektige imamen Fethullah Gülen, men nå berører alle deler av staten.

Erdogans første reaksjon på pågripelsene av ministrenes sønner var å beskylde utenlandske krefter for å forsøke å sverte regjeringen hans.

Den siste uka har han avsatt en rekke polititjenestemenn som man tror har forbindelser til Gülen, en tidligere alliert som har levd i eksil i USA siden 1999.

Gülen har enorm innflytelse i Tyrkia. Mange nøkkelpersoner i statsadministrasjonen og politiet er blant hans tilhengere, og han har også store økonomiske interesser i landet.

Brått fall

Fallet har vært brått for Erdogan det siste året etter at han i mange år var beundret av Vesten som et vellykket eksempel på at det går an å kombinere et islamistisk religiøst syn med et vestlig demokrati.

Erdogan greide å gjøre Tyrkia til en sentral aktør i Midtøsten ved å pleie gode forbindelser med alle nabolandene, fra Israel til Iran og Syrias Bashar al-Assad.

Han brukte sin innflytelse til å komme med knallhard kritikk av Israels krig mot Gaza og pågripelse av fartøyer med humanitær hjelp til Gaza, der ni tyrkere ble drept av israelske soldater.

Han forsøkte også i det lengste til å overtale sin allierte Assad til å innføre reformer og unngå en borgerkrig. Men da det ikke lyktes, skiftet han sin støtte til den syriske opposisjonen.

Men dette har også ført til at Tyrkia er blitt gradvis mer isolert i Midtøsten og nå ikke lenger har den samme posisjonen som for få år siden.

Men det var den voldsomme reaksjonen mot demonstrerende ungdom i sentrum av Istanbul i fjor sommer som for alvor gjorde den tidligere så populære statsministeren til en tvilsom figur i internasjonale øyne.

Mange observatører har konkludert med at makten ser ut til å ha gått ham til hodet.