For knappe to måneder siden døde en eldre kvinne i den kinesiske byen Nanchang etter å ha blitt innlagt på sykehus med en alvorlig lungebetennelse.

Nå har kinesiske smittevernmyndigheter påvist at kvinnen var smittet av viruset H10N8. Det er første gang at et fugleinfluensavirus i undergruppen N8 er påvist i mennesker.

Det nye viruset kan ha potensial til å skape en verdensomspennende epidemi og bør ikke undervurderes, framholder Mingbin Liu, en av forfatterne bak en fersk rapport som nå er publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet.

Bekymret

— Et nytt tilfelle av H10N8 ble påvist i Jiangxi-provinsen 26. januar. Dette skaper stor bekymring ettersom det viser at H10N8-viruset har fortsatt å sirkulere, og at det kan føre til flere infeksjoner i mennesker i framtiden, sier han.

Ifølge Yuelong Shu, en av de andre forfatterne bak rapporten, inneholder viruset en mutasjon som gjør at det lettere tilpasser seg pattedyr enn tidligere fugleinfluensavirus. Dette kan gjøre det ekstra farlig for mennesker. Risikoen for en pandemi er overhengende hvis viruset etter hvert viser seg å smitte fra menneske til menneske.

Organsvikt

Kvinnen i Nanchang fikk både antibiotika og medisin som skulle dempe virusinfeksjonen, men hun ble bare sykere, og ni dager etter innleggelsen døde hun av organsvikt.

Få dager før hun ble syk, hadde hun vært på et marked med levende fjærkre. Viruset er imidlertid ikke påvist i prøver som er tatt fra fjærkre på markedet, og smittekilden er fortsatt ukjent.

H10N8-viruset ble påvist i vannprøver fra innsjøen Dongting i Hunan-provinsen i 2007. I 2012 ble viruset oppdaget i levende fjærkre på et marked i Guangdong-provinsen.

25 døde

Samtidig som det nye viruset skaper bekymring, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at ytterligere tre personer er døde som følge av et annet fugleinfluensavirus, H7N9. Siden nyttår har 25 personer dødd av dette viruset i Kina. I fjor tok det livet av 46 personer.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) skyldes økningen i år sesongmessige faktorer, og ikke mutasjoner som har gjort viruset enda farligere. (NTB)

(©NTB)