Santos: – Nobelprisen kom som en gave fra himmelen

Colombias president Juan Manuel Santos sier tildelingen av Nobels fredspris kom som en gave sendt fra himmelen på et svært vanskelig tidspunkt i fredsprosessen.

Publisert Publisert

- GAVE FRA HIMMELEN: Fredsprisvinner Juan Manuel Santos under den offisielle pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Santos ble ønsket varmt velkommen av Nobelkomiteens nestleder Berit Reiss-Andersen, som understreket den rollen Santos har spilt for å få til en fredsavtale i Colombia.

Tildelingen av prisen kom fire dager etter at det colombianske folket hadde stemt nei til fredsavtalen fremforhandlet mellom Santos-regjeringen og opprørsgruppen FARC.

Les også

Bladet som kan velte fredsplanen

Under Nobel-pressekonferansen fredag understreket Santos at prisen hadde stor betydning nettopp ved at den ble tildelt på dette kritiske tidspunktet i prosessen.

I OSLO: Fredsprisvinner Juan Manuel Santos sammen direktør i Nobelkomiteen, Olav Njølstad, og nestleder Berit Reiss-Andersen under den offisielle pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

– Den kom som sendt fra himmelen, og ga oss den dytten vi trengte. Den var til stor hjelp for meg, forhandlerne og det colombianske folk, fortalte Santos.

Les også

Sorgtungt farvel med omkomne fotballspillere i Brasil

– Og jeg tar ikke bare imot prisen for meg selv og det colombianske folk, men for de åtte millionene ofrene i den 50 år lange konflikten, sa han.

Takket Norge

Fredsavtalen i Columbia var en umulig drøm for kun kort tid siden, og har nå blitt en realitet, fortalte Santos. Han trakk spesielt fram Norges rolle i fredssamtalene.

Les også

Skammeleg

– Jeg vil uttrykke min dypeste takknemlighet til Norge, for dette har forandret livet vårt og historien vår. Intet land har hjulpet oss mer. Norge var en garantist fra dag én, som støtte og som en venn i fredsprosessen, sa Santos.

Den colombianske presidenten viste til at konflikten som har preget Colombia i et halvt århundre, nå avsluttes.

Les også

Flygeren får skylden for flystyrten i Colombia

TAKKNEMLIG: – Jeg vil uttrykke min dypeste takknemlighet til Norge, sa fredsprisvinner Juan Manuel Santos under den offisielle pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg håper at grunnlovsdomstolen neste mandag skal gi grønt lys for rask implementering, sa Santos.

– FARC er med oss

Santos har tatt med seg to av de mest fremstående tidligere FARC-gislene til Oslo, politikerne Clara Rojas og Ingrid Betancourt. Men FARC har ingen representanter til stede. Det har sin naturlige forklaring, mener Santos.

Les også

100.000 skal minnes døde fotballhelter

– Det faktum at FARC ikke er her, henger sammen med at jeg ikke ønsket å skape et problem for norske myndigheter. FARC er fortsatt underlagt rettslige prosesser i Colombia før deres medlemmer kan reise fritt ut i verden, sier Santos til NTB.

Han legger til at en av fredsforhandlerne som har representert FARC, en spansk advokat, er til stede under fredsprisutdelingen i Oslo.

– FARC er til stede ved at de er med oss i hjerte og ånd, og det har jeg også sagt til dem, sa Santos.

Publisert