Kerry forsvarte USAs valg og tostatsløsningen

USAs utenriksminister John Kerry understreker USAs tette bånd med Israel samtidig som han advarer om at Israels fremtid som et demokrati, står på spill.

Publisert Publisert

USAs utenriksminister John Kerry sier en tostatsløsning er den eneste muligheten for å oppnå varig fred mellom Israel og Palestina. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I en tale i Washington onsdag, som trolig var hans siste store tale som USAs utenriksminister, var det konflikten mellom Israel og Palestina og forrige ukes FN-resolusjon som sto i sentrum.

USA avsto fra å legge ned veto i FNs sikkerhetsråd mot resolusjonen som fordømmer Israels ulovlige bosettinger på den okkuperte Vestbredden. Kerry forsvarte avgjørelsen og sa den er i tråd med amerikanske verdier.

– Avstemningen i Sikkerhetsrådet handlet om å bevare tostatsløsningen. Det er det vi står opp for: Israels fremtid som en jødisk og en demokratisk stat, som lever side om side med naboene sine i fred og i sikkerhet, sa Kerry.

– Tostatsløsningen er den eneste måten å sikre fred mellom palestinere og israelere, fortsatte han.

Krass tone

– Israel har et valg. De kan velge å leve sammen i en stat, eller de kan dele seg mellom to stater, fortsatte Kerry. Han understreket at dersom valget faller på en enstatsløsning med palestinerne, må Israel ta valget mellom å være jødisk eller demokratisk.

Tonen mellom USA og Israel har vært krass siden resolusjonen ble vedtatt. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har blant annet anklaget amerikanerne for å stå i ledtog med palestinerne og for å ha bidratt til å utforme resolusjonen.

Kerry avviste onsdag anklagene, og satte spørsmålstegn ved Netanyahus engasjement og arbeid for å sikre en palestinsk stat.

Kerry kritiserte Israels bosettingspolitikk, og sa at nye bosettinger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem er på vei til å føre til en «irreversibel enstatsløsning».

– Bosetternes dagsorden avgjør Israels fremtid, sa Kerry.

Israels sikkerhet

Kerry avviste begrunnelsen om at politikken skal bidra til å bedre Israels sikkerhet.

– Hvis Israel går ned veien til en enstatsløsning, vil de aldri klare å sikre langvarig fred med den arabiske verden – det kan jeg si med sikkerhet, sa Kerry, og sa at enkelte bosettinger er strategisk plassert for å gjøre det umulig å skille dem dersom en tostatsløsning blir en realitet.

For Kerry er en mulig løsning at en fremtidig israelsk og en palestinsk stat skal baseres på grensene som var trukket opp før seksdagerskrigen i 1967.

Han åpnet for en mulig «utveksling av landområder», men da kun dersom begge parter er enige om det. I den fremtidige løsningen ser Kerry for seg at Jerusalem blir hovedstaden for både Israel og Palestina.

– Det er opp til israelere og palestinere å ta de vanskelige valgene for å sikre fred, men vi kan alle hjelpe, sa Kerry.

Trumps tvitring

20. januar tar Donald Trump over som president i USA. Trump har på sosiale medier gitt tydelig uttrykk for sitt syn på FN resolusjonen og amerikanernes valg om å ikke legge ned veto mot forslaget. Onsdag benyttet 70-åringen seg nok en gang av Twitter for å komme med sin mening.

– Vi kan ikke fortsette å behandle Israel med slik total forakt og mangel på respekt. De brukte å ha en god venn i USA, men ikke lenger, tvitrer Trump onsdag, før han ba Israel holde ut frem til han innsettes som president.

Publisert