Tidligere general utfordrer Netanyahu ved valget

Israels tidligere forsvarssjef vil gi freden en sjanse, og har byttet uniform med dress. Nå kjemper han for å unngå høyresidens påstander om at han egentlig er en venstreorientert kandidat.

STILLER TIL VALG: Benny Gantz har planer om å overta for Benjamin Netanyahu. Foto: AMIR COHEN, REUTERS

  • Anders Jerichow
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Kom ikke her og si at Benjamin «Benny» Gantz er en svekling. I en av sine valgvideoer poengterer han at 1364 «terrorister» ble tatt av dage under hans kommando i Gaza-krigen i 2014. Gantz vil for all del ikke ha rykte på seg for å være myk.

Han kom uanmeldt inn på Israels politiske scene for seks-syv år siden. Israelerne kjente både navnet og hans furete ansikt, blå øyne og uniform. Men den nye versjonen av Gantz har byttet ut uniformen med dress og slips.

Benjamin Netanyahu angrer kanskje på at han selv kalte Gantz for «en fremragende offiser» da han utnevnte ham til Israels forsvarssjef i 2011.

Likt på målingene

I dag er Gantz den eneste som har mulighet til å velte Netanyahu ved Israels valg, som går av stabelen 9. april. I meningsmålinger ligger Gantz nesten side om side med Netanyahu, og partiet hans, hvis navn kan oversettes til noe sånt som «motstandskraft», gjør det også godt på den politiske scenen.

Og det er ingen tvil om at Gantz ønsker å kaste Netanyahu på dør.

– Regjeringen jeg vil danne vil ha nulltoleranse for korrupsjon, sa Gantz da han tirsdag i forrige uke endelig tok til en talerstol for å presentere sitt parti.

Uttalelsen var en dårlig skjult henvisning til de tre korrupsjonsanklagene Netanyahu preges av før valget.

– De som ikke vil si om de er høyre- eller venstreorientert er venstreorienterte, gjentar Netanyahu igjen og igjen.

– Ledere skal samle, ikke splitte, svarer Gantz.

Les også

Søreide mener Israels utkastelse av Hebron-observatører kan være brudd på Oslo-avtalene

Ønsker fred

Gantz går til valg på at «vårt samfunn behøver et lederskap som ikke svekker oss innad. Kampen mellom venstre og høyre trekker oss fra hverandre. Kampen mellom jøder og ikke-jøder ødelegger oss.»

Gantz har også noe som ingen andre israelske partier klarer seg uten: militær troverdighet.

Han har dessuten noe som den israelske venstrefløyen savner: en vilje til å ta ordet fred i sin munn uten å gjøre kvalme grimaser.

– Det er ikke skammelig å strebe etter fred, sier han i en valgvideo.

– Vil vi fortsatt sende våre barn ut for å slåss om 25 år? spør Gantz.

– Nei. Jeg kan ikke akseptere en hel generasjon uten håp.

TIL MOTANGREP: Benjamin Netanyahu kaller Benny Gantz for venstreorientert. Foto: Ronen Zvulun, AP

Vanskelig å godta ham

Det politiske klimaet i Israel innebærer imidlertid at Gantz ikke kan si akkurat hva han vil, og han kan i hvert fall ikke opptre arm i arm med palestinske ledere eller israelske fredsaktivister – om han i det hele tatt måtte ønske noe slikt. Og han gir heller ikke venstrefløyen det de ønsker seg: et svar på om han vil akseptere en israelsk tilbaketrekning fra okkuperte områder og opprettelsen av en palestinsk stat.

Det fører til at fredsaktivistene har vanskelig for å godta ham, men det gjør ham likevel farlig for høyrefløyen, som frykter at han er mer venstreorientert og en større Palestina-venn enn han gir uttrykk for.

På det nasjonale instituttet for sikkerhetsstudier bidro han til et prospekt for en palestinsk stat på omtrent halvparten av Vestbredden. Høyrefløyen finner det mistenkelig, og venstrefløyen mener at det ikke er godt nok.

Foreløpig har Gantz klart å unngå fellene som Netanyahu har lagt ut. Og i sin valgkamp bruker han gjerne militære farger og en militaristisk tone.

Elitesoldat og diplomat

Den nå 59 år gamle Gantz meldte seg som frivillig til Israels fallskjermtropper tilbake i 1977, og han tjenestegjorde i enheten som beskyttet den egyptiske presidenten Anwar Sadat da han avla sitt første offisielle besøk i Israel. Som elitesoldat var han også med på å sikre ferden til etiopiske jøder som ville til Israel. Han har deltatt i flere kriger: I Libanon i 1978, igjen i Libanon i 1982, under både den første og den andre palestinske intifada, igjen i Libanon og i flere Gaza-kriger.

Gantz har imidlertid også vært israelsk forsvarsattaché i USA, og har tidligere studert statsvitenskap og historie. Han har også en mastergrad fra et amerikansk forsvarsakademi.

Gantz’ myke punkt

Netanyahu har erfaring, mens Gantz representerer fornyelse.

Netanyahu sier nei til å akseptere en palestinsk stat, mens Gantz holder muligheten åpen.

Netanyahu mistenkeliggjør Israels riksadvokat, som har anklaget Netanyahu for korrupsjon. Gantz legger avstand til en regjering som ledes av en mann som har korrupsjonsanklager hengende over seg og tar høylytt avstand fra Netanyahus hatefulle ytringer mot rettsvesenet og mediene.

Så hvor er Gantz’ myke punkt? Hvor kan Netanyahu angripe?

Kanskje holder det å nevne navnet Madhat Yusuf, en ung drusisk-israelsk soldat som blødde i hjel 1. oktober 2000 i den palestinske byen Nablus, på det okkuperte Vestbredden. En palestinsk snikskytter traff Madhat Yusuf, og israelske sikkerhetsstyrker under Gantz’ kommando klarte ikke å komme frem raskt nok til å redde hans liv.

Gantz var heller ikke nærmest til å komme Yusuf til unnsetning, men han var leder for de israelske styrkene på den aktuelle delen av Vestbredden, og familiens forbitrelse over at Yusuf dødsfall er senere blitt klistret til Gantz. Det er noe som Netanyahu minner velgerne om, igjen og igjen.

FLERE KRIGER: Benny Gantz er yrkesmilitær og har deltatt i flere kriger, blant annet i Gaza. Foto: Hatem Moussa, AP (arkivfoto)

Gantz har på forhånd slått seg sammen med Netanyahus tidligere forsvarsminister, Moshe Yaalon, som ble presset ut av det nåværende regjeringspartiet fordi han ble mistenkt for å være «svak» og imøtekommende overfor palestinere og amerikanske krav. Alliansen med Moshe Yaalon vil ikke nødvendigvis styrke valgkampen til Gantz.

Eldre, hvite menn

Listen over kandidater i partiet til Gantz får også kritikk for å være mannsdominert. Den savner dessuten representanter for Israels store gruppe av orientalske jøder. For også i Israel er folk lei av at det bare er hvite, eldre menn som sitter ved makten.

– Vi trenger en regjering som løser våre egentlige problemer og ikke bare er opptatt av seg selv, sa Gantz på et valgmøte i forrige uke.

– Jeg takker Benjamin Netanyahu for hans innsats i ti år. Vi vil fortsette herfra.

«Kun den sterke vinner», heter det i hans valgvideo, som også priser at Israel ødela 6231 mål i Gaza-krigen i 2014 under hans kommando. Videoen viser en dronefilm av et sønderbombet nabolag i Gaza. Senere har det vist seg at disse opptakene er gjort av en palestinsk fotograf som protesterer mot at Gantz bruker tragedien til politisk vinning.

To ganger tidligere har forsvarssjefer vunnet velgernes gunst og overtatt makten. Først Yitzak Rabin, som inngikk Oslo-avtalen med den palestinske lederen Yasir Arafat, før han tre år senere ble offer for et attentat begått av en av sine egne landsmenn. Senere Ehud Barak, som i likhet med Rabin forsøkte å finne en løsning på konflikten med palestinerne.

Benny Gantz sier at han vil gi freden en ny sjanse.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert
  1. Israel
  2. Benjamin Netanyahu
  3. Krig
  4. Demokrati

Les mer om dette temaet

  1. Eirin Eikefjord: «Koner av kalifatet»

  2. Istid i Europas siste diktatur

  3. Ja til republikk

BT anbefaler

Laksevåg-gjengen skapte liv i Vågen. Se bildene fra 17. mai.

LES SAKEN