Russland avviser tukling med bevis i Douma – våpeninspektører ennå ikke fremme

Russland avviser at landet hindrer OPCW i å undersøke det antatte kjemiske angrepet i Douma i Syria. Men våpeninspektørene er ennå ikke på plass.

Publisert Publisert

ØDELAGT: Syrere foran ødelagte bygninger i Douma mandag. Våpeninspektørene fra OPCW er ennå ikke fremme i byen. Foto: Hassan Ammar, AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den britiske ambassaden i Haag i Nederland opplyste mandag at inspektørene fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) fortsatt ventet på å få reise inn i den tidligere opprørsbastionen, som ligger noen kilometer fra Damaskus.

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov bekrefter at teamet ennå ikke har fått reise inn, og begrunner det med at de mangler den rette FN-tillatelsen.

Både Russland og Syria har tidligere sagt at OPCW skal få uhindret tilgang til Douma. Ifølge en resolusjon i FNs sikkerhetsråd har inspektørene mandat til å undersøke hvorvidt det ble brukt kjemiske våpen i et angrep 7. april, samt finne ut hva slags kjemikalier som i så fall ble brukt.

Søndag uttalte en syrisk tjenestemann at inspektørene skulle begynne undersøkelsene i byen samme dag etter at de ankom Damaskus lørdag. Det ble også meldt at ytterligere 5.000 syriske sikkerhetsstyrker var sendt til Douma, som nå er tømt for opprørere.

OPCW-møte

DOUMA: Røyk stiger opp fra Douma i begynnelsen av april da den syriske byen angivelig ble utsatt for et kjemisk angrep. Foto: Hvite hjelmer / AP / NTB scanpix

OPCW holdt mandag et lukket møte i Haag for å diskutere situasjonen i kjølvannet av at USA, Storbritannia og Frankrike angrep Syria natt til lørdag. Under møtet rettet USAs representant pekefingeren mot russerne.

– Så vidt vi forstår, kan russerne ha besøkt åstedet for angrepet. Vi er bekymret for at de kan ha tuklet med det for å hindre OPCWs innsats, sa USAs ambassadør til Nederland på møtet i Haag, ifølge Reuters.

Det avviser imidlertid Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– Jeg kan garantere at Russland ikke har tuklet med stedet, sa Lavrov da han mandag stilte opp i BBC-programmet Hardtalk.

Han avviste nok en gang at Douma ble rammet av et kjemisk angrep, og hevdet igjen at hendelsen var iscenesatt. Han sa også at bevisene som USA, Storbritannia og Frankrike viser til, kun er basert på meldinger i pressen og i sosiale medier.

– Grunnløse anklager

Også Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin, avviser anklagene om at Russland hindrer inspektørene i å begynne sine undersøkelser.

– Vi anser slike beskyldninger mot Russland for å være grunnløse, sa Peskov mandag og fremholdt at Russland støtter en uavhengig granskning.

Russiske tjenestemenn har også forklart at forsinkelsen skyldes rakettangrepet mot Syria natt til lørdag.

De tre vestlige landene angrep syriske militæranlegg med raketter som et svar på den antatte bruken av kjemiske våpen i Douma. De vestlige landene mener det syriske regimet har brukt kjemiske våpen mot sivile i byen, noe regimet avviser.

– Mandatet må utvides

OPCWs inspektører ankom Syria lørdag, og dagen etter møtte de den syriske viseutenriksministeren Faisal Mekdad i Damaskus. Deretter var det meningen at de skulle reise videre til Douma.

Regjeringen i Frankrike gir uttrykk for at OPCW bør få et utvidet mandat i Syria. På OPCWs møte i Haag sa den franske ambassadøren Phillipe Lalliot at organisasjonen må få myndighet til fullstendig å fjerne det Frankrike mener er et hemmelig syrisk program for utvikling av kjemiske våpen.

Opprørskilder og hjelpearbeidere i Douma sa i begynnelsen av april at over 40 mennesker var drept av giftig gass i byen, som på det tidspunktet var kontrollert av opprørsgrupper.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Leder: Høyt spill i Syria

  2. USA innfører nye sanksjoner mot Russland

  3. Hvor er de arabiske lederne?

  4. Trumps nye hauk ikler seg duefjærene

  1. Våpen
  2. Syriakrigen
  3. FNs sikkerhetsråd
  4. Syria
  5. Russland