Malta nekter ansvar for redningsbåt som ble avvist av Italia

Maltas regjering sier den ikke er ansvarlig for at en redningsbåt som fraktet mer enn 200 mennesker, ble hindret fra å ta seg inn i italiensk farvann.

Publisert Publisert

AVVIST: En båt som opereres av den tyske hjelpeorganisasjonen Mission Lifeline, plukker opp flyktninger og migranter i Middelhavet. Italias innenriksminister Matteo Salvini mener Malta bør ta imot båten. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Redningsbåten var den andre på to uker som ble avvist av Italia.

– Operasjonen ble først håndtert av rednings- og koordinasjonssenteret i Roma, og libyske myndigheter hadde ansvar for søk- og redningssakene. Ved ingen av disse tilfellene var Malta den koordinerende eller kompetente myndigheten, sier en talsperson for Maltas regjering til DPA.

Redningsbåten, som heter Lifeline og opereres av den tyske hjelpeorganisasjonen Mission Lifeline, hadde mer enn 220 mennesker om bord som ifølge gruppen hadde blitt reddet opp av internasjonalt farvann.

Italias innenriksminister Matteo Salvini har gitt tydelige signaler om at skipet ikke får legge til kai i Italia, og at han mener Malta burde ta det imot ettersom det nå ligger i maltesisk farvann.

Maltas innenriksminister Michael Farrugia sa fredag at Salvini «burde få sine fakta i orden», og at Malta overhodet ikke er involvert ettersom redningsoperasjonene fant sted mellom Libya og Lampedusa.

I forrige uke nektet Salvini skipet Aquarius, som hadde plukket opp hundrevis av flyktninger og migranter, i å legge til kai i Italia. Skipet fikk etter hvert lagt til kai i Spania.

Rundt 220 migranter og flyktninger antas å ha druknet utenfor Libyas kyst tirsdag og onsdag denne uken. Dermed har minst 1.000 mennesker druknet i Middelhavet så langt i år, ifølge FN.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Debatt: Bedre ansvarsdeling kan løse flyktningkrisen

  2. Avvist i Italia – velkommen i Spania

  3. FN: 46 migranter har druknet utenfor kysten av Jemen

  4. Selger migranter til Libyas kystvakt

  1. Migrasjon
  2. Migrantkrisen i Europa
  3. Flyktninger
  4. Flyktningpolitikk
  5. Malta