Domstol gir Trump nytt nederlag

Donald Trump har tapt et rettslig krav om å straksinnføre innreiseforbudet. Tusenvis som er blitt nektet adgang, kan nå reise inn i USA mens anken behandles.

Advokater har jobbet frivillig på flyplassen utenfor New York for å hjelpe folk som har fått problemer etter at innreiseforbudet ble innført for en drøy uke siden. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix Foto: Seth Wenig / TT / NTB Scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Den amerikanske presidenten led søndag nok et knusende nederlag i en amerikansk domstol.

Bare timer etter at justisdepartementet anket kjennelsen som satte en midlertidig stopper for Trumps innreiseforbud, kom følgende beskjed fra ankedomstolen i San Francisco: Innreiseforbudet for borgere fra sju overveiende muslimske land kan ikke umiddelbart gjeninnføres mens anken behandles.

  • Les også: Flere tusen demonstrerte ved presidentens gods

Dermed blir den midlertidige forføyningen fra en føderal dommer i Seattle stående inntil videre. Som følge av fredagens kjennelse, ble innreiseforbudet for flyktninger og borgere fra Iran, Irak, Syria, Libya, Jemen, Sudan og Somalia, midlertidig opphevet.

Advokater: - Fly nå!

Folk som var omfattet av Donald Trumps innreiseforbud, skynder seg til USA mens ordren er satt til side. Fly nå, er oppfordringen fra jublende advokater.

Visuminnehavere fra de sju hovedsakelig muslimske landene som ble utestengt fra USA for en drøy uke siden, benytter anledningen etter at en dommer satte en midlertidig stopp for innreiseforbudet. Det er fortsatt usikkert om kjennelsen fra en føderal dommer i Seattle fredag blir stående. Derfor haster det for mange å komme seg av gårde.

President Donald Trump har kommet med hard kritikk mot dommeren, og kalte avgjørelsen «skandaløs».

En immigrasjonsadvokat i Djibouti sier det er først lenge etter midnatt at jemenitter som satt fast i det lille landet ved Afrikas horn, endelig fikk lov til å gå om bord i fly på landets internasjonale flyplass. Julie Goldberg sier rundt 40 av 240 personer fikk gå om bord på fly fra Qatar Airways.

Lettelse

På den andre siden av Atlanteren har frivillige den siste uken drevet et midlertidig juridisk rådgivingssenter bak en restaurant på flyplassen JFK i New York. Lørdag trakk de et kollektivt lettelsens sukk og slapp jubelen løs da det ble kjent at Donald Trumps presidentordre var suspendert inntil videre. Lettelsen sto i skarp kontrast til den dystre stemningen som har herjet etter at presidenten kunngjorde innreiseforbudet.

Jemenitter som var strandet i Djibouti på grunn av innreiseforbudet til USA, samlet seg for å møte advokat Julie Goldberg. Goldberg sier flere av dem kunne fly videre etter at en dommer utstedte en midlertidig forføyning mot president Trumps ordre om innreiseforbud. Foto: Julie Goldberg / AP / NTB scanpix Foto: Julie Goldberg / TT / NTB Scanpix

–Det var veldig kaotisk, stressende, bekymringsfullt og trist, sier den 39 år gamle advokaten Renee Paradis. Hun forteller om en kvinne som ble reddet i ellevte time, da flyet hennes snudde og vendte tilbake til terminalen etter at en dommer skrev ut en midlertidig forføyning.

–I dag er definitivt en bedre lørdag. Det er en mer oppløftet og positiv stemning, og vi vil forhåpentlig se at folk som tidligere ikke slapp inn, nå kan komme.

–Reis så snart som mulig

Paradis påpeker samtidig at presidentordren ikke er permanent satt til side og at det er uvisst hvordan saken vil ende. Hun og flere aktivister oppfordrer folk fra de aktuelle landene om å komme seg til USA så raskt som mulig, dersom de har visum.

– De må komme seg hit og ta kontakt med de frivillige advokatene, så skal vi hjelpe dem med å komme seg dit de skal, sier hun og får støtte fra Becca Heller, som leder et støtteprosjekt for flyktninger.

–Vi oppfordrer alle visuminnehavere som er berørt av presidentordren, til å reise til USA så snart som mulig.

Anker avgjørelsen

USAs justisdepartement har formelt anket dommeravgjørelsen som satte president Donald Trumps innreiseforbud til side.

I anken til en føderal ankedomstol San Francisco, anføres det at presidenten har uinnskrenket rett til å utestenge eller slippe inn utlendinger. Justisdepartementet krever at domstolen i California opphever den midlertidige forføyningen som fredag ble utstedt av en føderal dommer i delstaten Washington.

Der ble det satt en landsomfattende midlertidig stopp for innreiseforbudet for flyktninger og borgere fra sju land med overveiende muslimsk befolkning. Den siste uken har 60.000 visum til USA blitt annullert som følge av Trumps ordre. Dommeren i Seattle argumenterte med at innreiseforbudet er grunnlovsstridig, og lørdag ble kanselleringen av visumene reversert.

I justisdepartementets anke heter det at det er et grunnleggende prinsipp at «en fremmed som ber om å få innreise til USA, ber om et privilegium». Utlendinger har ingen konstitusjonelle rettigheter med hensyn til en slik anmodning, framholder regjeringens advokater i anken.

Justisdepartementet ber samtidig om at kjennelsen fra Seattle settes til side mens ankeprosessen pågår. Innreiseforbudet er nødvendig for «å sikre at de som er godkjent for innreise, ikke har til hensikt å skade amerikanere, samt at de ikke har noen bånd til terrorisme.

Publisert
  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Reise
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Trump angriper dommeren

  2. Rettsavgjørelse: Reisende får bli i USA tross innreiseforbud

  3. Nervøse EU-ledere tar tak i Trump-traumet

BT anbefaler

Begge overlevde Utøya. Torbjørn ble i politikken, Martin havnet i fengsel.

22. juli 2011 løp de for livet. Ti år etter er «Martin» i fengsel, mens Torbjørn skal forsvare hans hjertesak…