I tillegg er to drept i de voldelige opptøyene i byen. Totalt er minst 34 personer skadet.

Bilen ble kjørt inn i en gruppe demonstranter under protester mot en samling for hvite nasjonalister i Virginia.

20-åring pågrepet

Ifølge CNN er 20 år gamle James Alex Fields jr. pågrepet, siktet for å stå bak ugjerningen. Mannen skal ha blitt pågrepet av politiet i nærheten av der hendelsen skjedde.

Guvernør i Virginia Terry McAuliffe bekrefter at tre er døde - én etter bilangrepet og to under de voldelig opptøyene.

Universitetsbyen Charlottesville i delstaten Virginia har erklært unntakstilstand etter voldelig sammenstøt mellom høyrenasjonalister og motdemonstranter.

Fordømte volden

Tusenvis av mennesker har samles i byen, enten for å demonstrere for eller mot samlingen til den ytterliggående høyrenasjonalistiske organisasjonen «Unite the Right».

Ifølge AP hadde hundrevis av demonstranter vært i sammenstøt allerede før den planlagte samlingen skulle finne sted i Charlottesville, der folk skrek mot hverandre, slo, kastet flasker og brukte pepperspray lørdag formiddag lokal tid.

President Donald Trump gikk i kveld ut og fordømte volden.

– Vi følger nøye med på de forferdelige hendelsene i Charlottesville. Vi fordømmer på sterkest mulig vis, denne grove oppvisningen av hat, trangsynthet og vold. På mange sider, sa Trump.

– Ulovlig samling

I en uttalelse på byens Facebook-sider lørdag skriver byen at unntakstilstanden gir «lokale tjenestepersoner muligheten til å be om ekstra ressurser hvis det trengs for håndtere pågående hendelser» som kan finne sted lørdag.

Senere rykket delstatsguvernør Terry McAuliffe ut med en uttalelse der han erklærte at den høyrenasjonalistiske samlingen er ulovlig, samtidig som han ba både høyrenasjonalistene og motdemonstrantene om å fjerne seg umiddelbart.

SAMMENSTØT: Det har vært voldelig sammenstøt mellom høyrenasjonalister og motdemonstranter i Charlottesville i Virgina i dag.
JOSHUA ROBERTS / X01909

Samlingspunkt for hvite nasjonalister

Charlottesville har blitt et samlingspunkt for hvite nasjonalister og motdemonstranter etter at byrådet i 2016 besluttet å fjerne statuen av General Robert E. Lee fra parken som tidligere het Lee Park, men som nå heter Emancipation park (Frigjøringsparken).

Natt til lørdag samlet hundrevis av hvite nasjonalister som bar fakler seg i byen mens de sang «white lives matter», «dere vil ikke erstatte oss» samt den Nazi-koblede frasen «blod og jord» mens de marsjerte i nærheten av en statue av Thomas Jefferson nær universitet i Virginia.

Skulle fjerne statue

FBI skal etterforske hendelsen i Charlottesville.

– Volden og dødsfallene i Charlottesville rammet rett i hjertet av amerikansk lov og rett, sier USAs justisminister Jeff Sessions.

– Når slike handlinger blir utført på grunn av rasefordommer og hat, går det mot våre kjerneverdier og kan ikke bli tolerert, la han til.

De hvite nasjonalistene hadde samlet seg i byen for å demonstrere mot at Charlottesville har besluttet å fjerne statuen av sørstatsgeneral Robert E. Lee fra en park i byen. Det skapte flere sammenstøt med motdemonstranter.

UNNTAKSTILSTAND: Volden i universitetsbyen har ført til unntaktstilstand i byen. Her blir røykbomber kastet mot motdemonstrantene til marsjen.
JOSHUA ROBERTS / X01909