Skal du til Ålesund, få med deg denne gaten!

I hundre år levde gaten et forfallent liv i skyggen av jugendstilen i Ålesund. Nå våger både fastboende og turister seg bort på Molja.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Bare på de ti årene jeg har vært her, så har gaten og strøket gjennomgått en fantastisk forvandling, forteller Ingrid Cecilie Ulla, som driver glassblåserverksted i lokalene til et tidligere mekanisk verksted.

Med åpen dør hele dagen, kan interesserte turister kikke innom for å se de ferdige produktene og følge med på produksjonen.

Hennes nærmeste nabo, rett over gaten, er en stor, monumental sjøbu. Nå huser den byens fiskerimuseum, samt en kunstskatt som mange av byens egne heller ikke er klar over: Atelieret til kunstneren Terje Fagermo.

— Gaten er eventyrlig. Den gir meg all den inspirasjonen og motivasjonen jeg trenger, sier Fagermo.

Også strøkets mest fotograferte kjennemerke – et over 150 år gammelt fyr – har fått nytt innhold.

afp000772293-6zWNIuh7jb.jpg

For seks år siden ble det innredet som hotellrom, rom 47 til Brosundet Hotel, som ligger et par hundre meter inn i byen. Innredningen av fyret til et hotellrom utenom det vanlige, er bare en av mange ting som er skjedd i dette området av Ålesund.— Et romantisk og idyllisk sted å komme til på bryllupsnatten, forteller brudeparet Jannicke Volstad Nygård (19) og Even Nicolai Nygård (21).

Dagen etter festen titter de ut fra døråpningen på Molja Fyr – ved innseilingen til indre havn i Ålesund.

Overlevde bybrannen

For tre-fire tiår siden var det ingen som ville ha lagt hverken bryllupsfesten eller bryllupsnatten til området. Se heller for deg en blindgate med små, slitte trehus på den ene siden og forfalne sjøbuer på den andre.

afp000772290-XhLa5oySfM.jpg

Mellom dem en gatestubb med dårlig dekke og manglende gatelys. Med andre ord: Et sted du ikke besøkte uten at det var nærmest tvingende nødvendig.— Jeg ville nok i en periode ha tatt det som en sosial nedverdigelse å bo der, men nå er det bare å skru om den frekvensen. I dag er det en ære å ha noe med Molja å gjøre, forteller byhistoriker og forfatter Harald Grytten i Ålesund.

I ren fascinasjon over Ålesunds jugendstilbebyggelse er det lett å glemme at byen også har noen trehus.

Det er ikke mange av dem i selve sentrumskjernen, men de finnes like ved. Og den største konsentrasjonen finner vi på Molja og i Moloveien.

Området og gaten ligger på nordsiden av Aspøya, en av de to øyene som byens sentrum er spredt utover. Her lå husene i ly av flammene – og den sørvestlige stormen – som la nesten hele byen i aske i 1904.

Beliggenheten berget husene, og i noen tiår etterpå var det et sted med yrende liv. Sjøbuene huset en betydelig tranproduksjon, og rundt 1910 bodde det over 200 mennesker i gaten. Men etter hvert ble det slutt på tranproduksjonen, og det ble stadig færre i bolighusene.

— Få så noen som helst verdi i den, og folk holdt seg lenge unna gaten, forteller Grytten.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Reddet fra luftige planer

Resultatet var at det på begynnelsen av 1980-tallet var få som bodde der og knapt noen annen virksomhet enn et bilverksted. På slutten av jappetiden på 1980-tallet begynte eiendomsinvestorer å bli oppmerksom på området.

Et tidligere fryseri ble bygd om til hotell og utstillingslokale. Noen litt villere ideer – som å anlegge en overbygd sandstrand – rakk ikke å bli satt ut i live før bankkrisen kom.

— Heldigvis, sies det i dag.

afp000772294-YBRdzDsBYP.jpg

Men på slutten av 1990-tallet begynte ålesunderne å få øynene opp for gaten – slik den var. Folk som aldri før hadde satt sine bein der tok turen da revyartisten, skuespilleren og teaterkvinnen Astrid Overå realiserte drømmen sin.Den nå 58 år gamle Overå mente i 1997 at den nedlagte tranfabrikken i Moloveien kunne få et nytt liv – som teater— og musikkscene.

— Det er livet mitt dette, forteller hun, og snakker om Teaterfabrikken – som huser 12–13 ulike arrangementer i måneden.

Hun kan ta imot 700 gjester om det trengs, men fabrikken passer best til et par hundre. De bør foretrekke atmosfære fremfor luksus.

Penger tilbake til røttene

I Overås fotspor fulgte flere. Nå bor det til og med barnefamilier i gaten.

Monica Gjerde og Yngve Bloch Hansen har pusset opp ett av husene. Barna deres er sjette generasjon i huset.

Rundt dem har det foruten Teaterfabrikken dukket opp fiskerimuseum, keramikkverksted, glassblåserverksted, kontorer, atelierer, kunstskole, antikvitetsbutikk og mer til.

— Folk blir mer og mer oppmerksom på strøket. Og et av byens julemarked arrangeres nå her. Jeg tror slike gater som dette er med på å gi folk et lite pust, noe annerledes enn et kjøpesenter, mener Edel Rakvåg (68), som driver Trankokeriet Antikk.

De siste årene har det også kommet inn en aktør som har hatt økonomiske ressurser til å sette i stand flere av husene i gaten.

Stiftelsen Kjell Holm har brukt 12–13 millioner kroner hittil på tre bygninger. Kjell Holm var sønnesønn av Oluf Holm – som bygde opp tranproduksjonen som holdt til i de fleste av sjøbuene i Moloveien.

afp000772292-u6SyBj92o9.jpg

Enearvingen Kjell Holm la etter hvert ned produksjonen da han tok over og flyttet til Sveits. Før han døde overførte han formuen sin til en stiftelse, som de siste årene har delt ut betydelige beløp til ulike kulturelle formål i byen – blant annet kjøp og oppussing av hus i Moloveien.— Det ligger et stort potensial innenfor kulturfeltet i denne gaten. Her er allerede mange spennende virksomheter, men det er plass til mer. Og vi har planer, sier styremedlem i stiftelsen, kunstmaleren Ørnulf Opdahl.

— Nå går folk til og med søndagstur ut til fyret.

Miniguide Ålesund

Byens akvarium, Atlanterhavsparken, får stadig nye attraksjoner.

I september 2014 åpnet det som skal være Europas største selbasseng. Akvariet ligger for øvrig i et populært turterreng, som også kan tilby en hinderløype for barn.

afp000772289-yw2_YX63iO.jpg

De 417 trappetrinnene opp til utsiktspunktet Fjellstua på byfjellet Aksla er nærmest obligatorisk. Trappene er under renovering frem til mai 2015, men det finnes flere andre stier opp til toppen.Jugendstilsenteret og tre museer presenterer byens historie, men arkitekturen oppleves best gjennom en rusletur. Se den også fra sjøen – ved å leie kajakk. Storhavet kan oppleves ved å være med på havrafting.

De kulturelle høydepunktene kommer tett i sommerhalvåret; med jazzfestival, båtfestival, rockefestival, matfestival – og den største; Jugendfest på byens fotballstadion.

Ålesund er for øvrig vertshavn for seilskutefesten Tall Ships Race i 2015 – fra 15. til 18. juli.

SHOPPING:

Apotekergata er en gate de fleste vil gå gjennom på vei til Moloveien. Den har ikke mange butikker, men samtlige er unike på hver sine måte. Her er moderne interiørbutikk og galleri og antikvitetsbutikk. Og en tradisjonsrik slakter og en skipshandel som det oser historie fra.

Keiser Wilhelmsgate, Storgata og Kipervikgata er stedet for moteklær. To kjøpesentre ligger der det for noen tiår siden bare var fjell. Tilsammen rundt 200 butikker gjør Ålesund sentrum til det største handelssenteret mellom Bergen og Trondheim.

Devoldfabrikken kan være et alternativ hvis man ønsker en handletur ut av sentrum. En fem minutters båttur fra Ålesund til Langevåg tar deg til en tidligere tekstilfabrikk som i dag huser seks-syv «outletbutikker».

SPIS GODT

Restaurant Maki, som holder til i Brosundet Hotel, forsøker å tilberede fisk på stadig nye måter. Det er fisk som er fanget natten før, og ikke sjelden kan kokk Ole Jonny Hjelmeseth diske opp med en fiskeart fra dypet som du knapt har hørt om før.

XL Diner ligger også ved havnen og har spesialisert seg på ulike klippfiskvarianter. Her kommer klippfisken både som bakt og gratinert. I tillegg står annen fisk på menyen.

Lyst i Kongens gate er åpen hele dagen, syv dager i uken, og tilbyr både fisk— og kjøttretter – samt småretter. Ligger i et renovert jugendstilhus med bakgård.

Lokal fisk kan også fås kjøpt i en litt enklere og billigere variant: Gatekjøkkenet Stuen på Skansekaia serverer fish&chips.

Kaffe bør inntas på en av byens kaffebarer. Invit i Apotekergata – med uteservering på lekter i Brosundet – har i 15 år satt standarden.

Flere av kaffebarene serverer kaffe fra byens eget kaffebrenneri – Jacu – som holder til i en tidligere transformatorstasjon i Parkgata.

UTELIV

Anno i Apotekergata er kafé, bar og restaurant på dagtid, men som utpå kvelden omformes gradvis til en nattklubb.

Bocca i Notenesgata er to etasjer med restaurant og bar på dagtid – og nattklubb til 0300 om natten.

Lipp i Keiser Wilhelmsgate er en typisk nattklubb – med DJ og ulike arrangementer.

Milk ved kaikanten er en bar som trekker et litt mer voksen publikum. Glassvegger og glassgulv gir deg utsikt til livet både over og under vann.

Følg oss på Twitter:@reisecamillaog Instagram #reisecamilla

Les også:

Fyrferie fra nord til sør

12 supre norgesturer

Syv fine høsturer

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kommunen har én klar oppfordring etter festhelgen

Hvis du vet at du har vært for tett på andre på 17. mai, har Bergen kommune en bønn til deg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Alarmen gikk da de skulle på fest. Da tok Sunniva direkte kontakt med smitte­sporerne.

  2. Tix til finalen: – Det største jeg har opplevd

  3. Bygger skrekkhus i det gamle NRK-studioet på Minde

  4. – Vi har alle hilst på denne måten det siste året. Det føles like sløkket hver gang.

  5. Kommunen har én klar oppfordring etter festhelgen

  6. – På vei ut av møtet kaller hun de andre «jævla idioter»