Dette bryggeriet vil du ikke gå glipp av

San Francisco er mer enn Alcatraz og Golden Gate.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Vestkystbyen har lenge vært kjent som Californias sjarmerende, lille storby, hvor europeere føler seg som hjemme.

De bratte bakkene, de vennlige menneskene og kjente turistattraksjoner som Golden Gate og Alcatraz har lokket turistene i årevis. De siste årene har flere bydeler eksplodert i vekst, og akkurat nå er pulsen høyest i Mission District og Hayes Valley. Det er ikke for ingenting at reiseguiden Lonely Planet kåret byen til den beste å besøke i fjor.

ÅPEN LØSNING: Nå skal restaurantene i San Francisco helst ha åpne kjøkkenløsninger, som innbyr til kontakt mellom gjestene og de ansatte. Hos Sweet Woodruff må gjestene passere kjøkkenet for å komme til toalettene.

— Det begynte som det ofte gjør, ved at artistene flyttet hit, forteller Maverik Watson. Han står bak disken hos Dandelion Chocolate, en relativt nyåpnet café og sjokoladefabrikk, midt på Valencia Street lengst øst i bydelen Mission.

— Det var helt dødt her. Leilighetene var billige. Kreative mennesker med lave lønninger flyttet hit en etter en og slikt blir det entreprenørskap av. Entreprenørskapet Watson snakker om, har nærmest eksplodert i distriktene Hayes Valley og Mission det siste året. De to områdene, som strekker seg henholdsvis nordover og sørover fra den sentrale gaten Market Street, har utviklet seg til å bli et paradis for trendy motebutikker, funky kunstgallerier og unike matopplevelser. Her er kjedebutikker nærmest bannlyst.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Økologi og råvarer

Valencia Street i Mission er en av gatene som har vært i vinden det siste året. Her finner du blant annet STUFF, en gullgruve for den som er på jakt etter brukte skatter. Den 8200 kvadratmeter store butikken selger antikke og retro møbler, interiør, klær og smykker av høy kvalitet. Felles for mange av entreprenørene som har satset på Valencia Street, er at de har «nisjet seg».

ØKOLOGISK: Mange av restaurantene i Mission District og Hayes Valley satser på økologisk mat og sesongens råvarer. Her får du smakfulle retter lekkert servert, selv når du bestiller en mindre lunsjporsjon.

Er du glad i ost, kan du slå deg ned på Mission Cheese. Vil du ha kaffe av ypperste kvalitet, kan du ta turen innom Four Barrel Coffee. Her får du av og til ta del i bryggeprosessen dersom du ønsker det. Langs denne gaten er det ikke noe uvanlig syn at den ene delen av lokalet består av kafé eller butikk, mens produksjonen foregår i den andre.

— Folk er opptatt av økologi og råvarer her. Det vil de at kundene skal se. Derfor velger mange denne løsningen. Folk nisjer seg fordi de vil være nytenkende, og ikke bare følge eksisterende trender, mener Watson.

Castro

Vest for Mission ligger en annen bydel som er verdt et besøk. Noe av det første som møter deg i Castro er store regnbueflagg og baren Twin Peaks. Det var i Castro at den kjente politikeren Harvey Milk ble drept, i sin kamp for homofiles rettigheter på 70-tallet. Noen år før hans død ble Twin Peaks San Fransiscos første homsebar som fikk tillatelse til å bygge store panoramavinduer. Her sitter det mye historie i veggene, og personal og gjester er vennlige og hjelpsomme. Da er det lett å bli sittende noen timer og bare titte ut på verden som passerer.

Etter en rundtur i små, morsomme butikker i området kan man for eksempel ta sikte på middag på Frances, restauranten som lokker både lokale beboere og turister ut til Castro hver dag. Den er kjent for å være blant San Franciscos beste, så her kan det være lurt å reservere bord på forhånd. Er det en opplevelse du ikke vil reise hjem igjen uten, er det omvisningen på Anchor Steam Brewery.

POPULÆRT: Det er over 20 år siden flere hundre sjøløver tok over Pier 39 i det indre havnebassenget ved Fisherman's Wharf. Turistene strømmet til, og i dag er Pier 39 så populær at man som regel må vente på tur for å få komme lengst ut på bryggene.

Bryggeriet har røtter helt tilbake til gullrushet, og etter en guidet tur gjennom fabrikken får man smaksprøver på hele sortimentet og vel så det, uten å betale en krone. Vi ble tipset av en av gjestene på Twin Peaks, og det er ikke ofte bryggeriet har nordmenn på besøk, skal vi tro Nicholas Arce.

— Bryggeriet er en sentral del av vestkystens historie, som vi vil at folk skal ta del i. Derfor er omvisningen gratis, forteller han. Arce jobber som guide på bryggeriet ved siden av studiene, og forklarer at det sjelden er europeere blant gjestene.

— Det skyldes nok at det er noen måneders ventetid, så hos oss må man booke tid omtrent når man bestiller turen. Vi ser gjerne at det kommer flere turister hit, oppfordrer han.

Tradisjon tro

Selv om San Francisco har fått flere ben å stå på, er de tradisjonelle turistattraksjonene selvfølgelig viktige å få med seg. For mange er det et «must» å reise til Haight-Ashbury, hvor hippiebevegelsen fikk fotfeste på 60-tallet. Artister som Janis Joplin og Jimi Hendrix fant raskt hvert sitt hjem her. Bevegelsen har etterlatt seg et område med fargerike gater og «Peace, Love & Rock’n Roll», men dessverre også en del turistfeller.

Det er nok å gape over i resten av San Francisco også, og ved å leie sykkel kan man slå mange turistfluer i en smekk. Etter en sykkeltur over Golden Gate bridge og videre til den velkjente bukten Sausalito, kan man ta båten tilbake til Fisherman´s Wharf, via Alcatraz. Avstandene i San Francisco er relativt store, og sannsynligvis har du fremdeles en lang liste med ting du ikke har rukket å oppleve. Her gjelder det å investere i et par gode sko, og sette seg inn i transportsystemet, først som sist.

SHOPPING: Mission District og Hayes Valley har utviklet seg til å bli et paradis for de som er på jakt etter second-hand klær eller møbler.

San Francisco:

HVOR: Storby på vestkysten i USA, som tilhører delstaten California. Med sine godt over 800.000 innbyggere, er San Francisco den tettest befolkede byen i California, og den nest tetteste i hele USA, etter New York.

REISE DIT: En rekke flyselskaper flyr til San Francisco. Flyr du fra Oslo ligger de billigste billettene på cirka 5000 kr t/r til San Francisco International Airport, litt avhengig av hvor tidlig du bestiller. Sammenlign alltid prisene til Oakland International Airport når du bestiller. Det er kun to mil mellom de to flyplassene, så man kan like gjerne fly dit. Norwegian lanserer en ny rute til denne flyplassen fra Oslo i mai 2014, billettprisene er fra 1300 kroner og oppover.

Topp fem restaurantanbefalinger i Mission og Hayes Valley:

Rich Table – Hayes Valley: Utsøkt mat til bra priser, i stilfullt lokale. Kjent for sine mange spesielle småretter, som for eksempel sardinchips. Sørg for å reservere bord noen dager i forveien.

Suppenküche – Hayes Valley: Hull i veggen-lignende tysk restaurant, som alltid er stappfullt. Pretzels, Bratwurst, god stemning, og godt øl.

Absinthe Brasserie & Bar–Hayes Valley: Her får du mat som smelter på tungen. Prisene ligger noe høyere her, men besøket er verdt hver krone. Stedet er delt i to og har både en middagsrestaurant, og en mer konditori-lignende lunsjavdeling. I den sistnevnte delen serveres smakfulle supper og salater, for den som er på jakt etter en lettere lunsj.

Delphina Pizzeria–Mission: New York-inspirert pizzarestaurant som kanskje serverer San Franciscos beste steinovnspizza. Stemningen er urban og stedet er en favoritt blant lokale beboere i Mission.

AQ Restaurant & Bar–Mission: Innovativ restaurant hvor maten på tallerkenen nærmest ser ut som kunst. Eier Mark Liberman er opptatt av å bruke lokale kvalitetsprodukter i kjøkkenet, og menyen endres derfor etter årstidene.

Les også:

Slik tipser du i utlandet

Høres ferie med svigers ut som et mareritt?

Badeferie på Island?

Publisert
BT anbefaler

Folk lo da de kjøpte sjøboden. – Vi sto til knes i vann.

Bak talentfabrikken ligger en dyster historie.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Åpner ikke E16 likevel: – Vil jobbe til midnatt

  2. Øygarden FK er konkurs: – Det ble helt stille. Det var et sjokk.

  3. Folk lo da de kjøpte sjøboden. – Vi sto til knes i vann.

  4. Politifolkene ventet i 47 minutter utenfor klasse­rommet før de gikk inn

  5. – Folk behandler meg som assistenten hans

  6. Ny koronatest kan vise hvor god beskyttelse du har