Se hva som ble funnet i sikkerhetskontrollen

Våpen gjemmes i mobiltelefoner, kammer og i leppestifter.

Publisert Publisert

Amerikanske Transportation Security Administration (TSA) håndterer sikkerheten ved amerikanske flyplasser, og hver uke blir svært mange gjenstander konfiskert i sikkerhetskontrollen eller oppdaget av trente hunder.

TSA deler nå bilder av tingene de finner på sosiale medier i håp om å opplyse folk om hva de faktisk kan ta med seg på flyet, skriver den britiske avisen The Independent.

Skremmende

TSA, som er en del av Homeland Security, er svært aktive på både Twitter og Instagram, og legger ukentlig ut bilder av skremmende våpen gjemt på finurlig måte i helt vanlige hverdagsting.

En smarttelefon som skjuler en skarp kniv og en tang, et elektrosjokkvåpen kamuflert i en rosa leppestift og en kniv forkledd som en svart plastkam er kanskje blant de mest skremmende.

Ifølge The Independent blir om lag 40 håndvåpen (noen av dem ladet) konfiskert i sikkerhetskontrollen ukentlig ved de rundt 450 flyplassene i USA.

tortur-aUC7tLYAkN.jpg

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Når ut til folk

Talsperson og blogger for TSA, Bob Burns, sier ifølge den britiske avisen at de via sosiale medier går ut for å vise folk hvordan TSA arbeider for å holde passasjerne og flyene sikre.

Det er også et ledd i informasjonsstrategien å lære folk hva som faktisk er lov å ta om bord på flyet. Mange vet det fremdeles ikke, ifølge TSA.

Og de når ut til en hel del med hele 100.000 følgere på Instagram og cirka 22.000 på Twitter.

TSA-7-vCHzBoC_FE.jpg

Burns sier at han kan be om å få tilsendt bilder av hva som er blitt konfiskert, og at han ofte blir svært overrasket over hva han faktisk får se.— Jeg aner aldri hvordan gjenstandene ser ut, i rapporten står det kanskje «en kniv på 10 centimeter», men det kan være alt fra en vanlig kjøkkenkniv eller et Klingon-fantasivåpen (fra Star Trek, jour.anm.), sier han.

Sjeldent i Norge

I Norge hører den slags problemer i sikkerhetskontrollen til sjeldenhetene.

— I løpet av et år konfiskerer vi mellom to og fire våpen. Det er gjerne hendelser hvor folk er tilknyttet en skyteklubb eller i forbindelse med jakt. Vi anser ikke det som er stort problem, men det hender, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

Skytevåpen og en del skarpe eller spisse gjenstander kan kun tas med som innsjekket bagasje når du skal ut og fly, står det i bagasjereglene på Avinors hjemmeside.

kniv-jesnPGoWaj.jpg

Nye sikkerhetsregler

Tidligere denne måneden ble sikkerhetsreglene endret etter oppfordring fra TSA. Deres aktivitet for å vise at den kjedelige og til tider nøysomme sikkerhetsgjennomgangen ikke er tilfeldig eller til for å plage reisende.

Endringene går blant annet ut på at på en del flyplasser i Europa, blant dem Heathrow og Arlanda, må mobiltelefoner og alt annet elektronisk utstyr ha oppladet batteri slik at du kan vise at det virker.

Er ikke mobiletelefonen ladet opp kan den bli fratatt, eller i verste fall må du booke om hele reisen.

Reglene gjelder kun ved direkteflyvninger til USA.

Ifølge TSA er årsaken til endringen frykt for terror og sofistikerte bomber.

(Alle bildene er gjengitt med tillatelse av TSA).

Følg journalisten på Twitter: @reisecamilla

IKKE EKTE: Klokken, som viste seg å være et leketøy, ble tatt hånd om å sikkerhetsvaktene ved Oakland International Airport. Foto: Instagram/Transportation Security Administration (TSA)

Les også:

Pakker du feil kan de koste deg 1380 kroner

Flytrafikken økte med fire prosent i første halvår

En slik sikkerhetsvideo har du aldri sett før

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Weronika (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.

Sakene flest leser nå

  1. Død kvinne var student ved NHH: – Veldig trist og tragisk

  2. Uenighet om ferie-SFO i Øygarden

  3. Busstreiken er over: – Beregn ekstra tid

  4. Nye koronatester: De er lynraske, billige, enkle og effektive

  5. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

  6. Lastebil med betong veltet