Førjulsstemning i Amsterdam

Lysene i Amsterdam gir julestemning god som både gull, røkelse og myrra.

DAMPLASS: Blir du sliten i beina, er det mulig å ta hestedrosje. Det er en morsom måte å se byen på. På Damplassen er denne hesten ledig for nye oppdrag.
 • Kari Byklum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Det går mye kaffe og varm sjokolade med krem. Spesielt når det er litt surt og kaldt, sier Roberto La Grutta.

Spanjolen er på jobb i salgsboden i det omreisende vintermarkedet som hvert år er stasjonert i Amsterdam i ukene rundt jul. Her, på Rembrandts plass, serverer han varm drikke til kalde gjester og forteller at han elsker jobben sin.

— Det er første gang jeg er med hit, og folk i Amsterdam er veldig hyggelige, fastslår han.

MARKEDSBOD: En kaffe brygget på gode bønner eller en varm sjokolade med krem? Valget er ditt.

I bodene selges det alskens lekkerbiskener som pirrer både smaks— og luktesanser. Det er hverken lussekatter eller pepperkaker som skifter eier over diskene, men i stedet er det gode oster, pølser og rykende ferske og tykke vafler.- Folk kjøper vafler hele tiden, forteller Jay de Vries.

— Vi er heldige som har salgsboden vår på hjørnet, for da kommer folk til oss først. Det er noen turister innom, men de fleste kundene er lokale, forsetter hun.

Trenger du reisetips?

Les også

Tre innsidetips til de beste julebyene

STEMNING: Kanalene er typisk for Amsterdam og før jul er mange av broene pyntet med lys.

Egen julebutikkMarkedet er ikke det man forbinder med norske julemarked – med salg av julegaver og nisser. Men det spiller ingen rolle, for vi er ikke kommet til Amsterdam for å finne norsk tradisjon.

Skulle du likevel få behov for en intensiv dose jul, er det bare å oppsøke julebutikken Christmas Palace i gaten Singel.

— Det er den eneste rene julebutikken i hele landet. Det er mange turister innom, og de sier det er som å komme inn i et eventyr, forteller Anneke Hendriksen i Christmas Palace.

MAGNA PLAZA: Det store juletreet ruver gjennom alle etasjene i shoppingsenteret Magna Plaza. Dette shoppingsenteret er ikke så stort, men har en vakker arkitektur som gjør det verdt å besøke, også om ikke du skal kjøpe noe.

I butikken, som for øvrig selger julepynt året rundt, er det alt fra rimelig, masseprodusert juletrepynt til vakre, forseggjorte krybber og julespill. Hendriksen har jobbet i butikken i mange år, men sier hun aldri blir lei av julen.

— Nei, men jeg pynter ikke så mye til jul hjemme, det blir nok her, ler hun.

Skal du shoppe på turen?

Les også

Dette må du huske på om du handler julegavene fra utlandet

VINTERMARKED: Det internasjonale vintermarkedet er ikke noe tradisjonelt julemarked. Men alle lysene og de liflige duftene setter deg likevel i julestemning.

Lys over alt

På kveldstid er Amsterdam noe helt for seg selv før jul.

Hele byen er vakkert og stemningsfullt opplyst av tusenvis av lyspærer. De henger i omtrent hvert eneste tre nedover gatene, og både under og rundt broene over kanalene. Også husbåtene er pyntet etter alle lyskunstens regler, og over mange av gatene henger det lysende girlander.

Amsterdam er en mangfoldig by og tilbyr noe for enhver smak. I førjulstiden er det gjerne julegaveshopping som står på programmet, og sjansen er stor for at du kommer hjem med tung koffert. Liker du handlesentre med kjente kjedebutikker, fra billigmerker til de absolutt mest eksklusive, så vær så god!

Fått med deg denne fine listen?

Les også

Lonely Planet: Hit bør du reise neste år

VINTERMARKED: Det internasjonale vintermarkedet er ikke noe tradisjonelt julemarked. Men alle lysene og de liflige duftene, setter deg i julestemning.

Det er bare å ta for seg etter hjertets lyst og lommebokens begrensninger. På den store Damplassen, et ganske langt steinkast men likevel en kort spasertur fra jernbanestasjonen, ligger det flere handlesentre. Blant annet det eksklusive de Bijenkorf.Hvis ikke shoppingsentrene frister, byr også den største handlegågaten Kalverstraat på mye julestemning. Her er det riktignok svært folksomt og mange kjedebutikker, men det er verdt en spasertur. Og du finner sikkert en julegave til både deg selv og andre.

VAFLER: Belgiske vafler smaker ekstra godt på denne årstiden. Mike Calot (f.v.) og Jay de Vries steker og selger hundrevis av dem.

Særegne Amsterdam

Ost er Nederlands spesialitet og ostebutikkene ligger tett i både Kalverstraat og andre steder i Amsterdam. Og det beste er at det er smaksprøver på det aller meste. Hva med en irrgrønn pestoost, eller kanskje en trøffel— eller kokosost?

Vil du ta til deg det mer autentiske Amsterdam, er det de ni gatene som gjelder. Avstandene i Amsterdam er små, så på litt gode sko er det ikke noe problem å spasere helt fra jernbanestasjonen, ned til Damplassen og gjennom Kalverstraat, for deretter å svinge krapt til høyre og over kanalen. Da kommer du til området som kalles «de ni gatene», og her er atmosfæren plutselig en helt annen.

Reiselysten, men slunken lommebok? Her får du råd:

Les også

De billigste storbyene i høst

DE NI GATENE: Ingen drar til Amsterdam uten å krysse kanaler. De ni gatene ligger i bakgrunnen.

De ni gateneI julen er de ni gatene helt spesielle. Mellom husene henger lysende skilt med 9-tall. Absolutt sjarmerende, men også praktisk, for da finner du lettere frem. Mens det i hovedsak er kjedebutikker i den mer hektiske delen av Amsterdam, er de fraværende i dette området.

I stedet ligger det sjarmerende småbutikker og gallerier bak gammeldagse dører med bjelle. Det er her du drar for å kjøpe de personlige julegavene. De redesignede vintageplaggene, den gode sjokoladen og den håndlagde keramikken. Er du heldig, er det kanskje kunstneren selv som pakker inn gaven du kjøper.

KLAR FOR JUL: Utenfor denne cafeen tar de julen på alvor.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få flere tips til storbyreiser:

Publisert
 1. Storby
 2. Reise
 3. Reiseguide
 4. Jul

Les mer om dette temaet

 1. Fem små land du lett kan besøke på under et døgn

 2. Innsidetips til tre fine weekendbyer

 3. Glem den franske rivieraen - besøk landsbyene i Provence

 4. Hva? Storbyhelg i Sarajevo?

 5. Er dette en av Europas best bevarte reisehemmeligheter?

 6. Bli med på matsafari i Göteborg

 7. Williamsburg: Den ultimate guiden til en av New Yorks kuleste områder

SKØYTEBANE: Ta gjerne med deg skøytene hvis du vi vil ha et avbrekk i shoppingen. Plassen utenfor Rijksmuseum er trolig et av de mest fotograferte.
NYDELIG PYNTET: På de Bijenkorf selger de vesker, sko og klær fra de mest eksklusive merkevarene, men det er også mulig å finne varer med litt mer moderate prislapper. I julen er utsiden pyntet vakkert med tusenvis av lys.
JULEKULE: Fra butikken Christmas Palace kan du kjøpe med hjem en nydelig julekule. Noen av dem spiller også julemusikk.
BT anbefaler

Sølvi fant sønnen død. Hun skulle ønske hun hadde blitt oppsøkt av et kriseteam.

Ny doktorgrad: Foreldre som mistet barn i narkotikarelatert død sier de fikk lite oppfølging.

LES SAKEN