340 miljøaktivister pågrepet i London

340 miljøaktivister har blitt pågrepet i forbindelse med klimaprotestene i London. Flere av aktivistene limte seg onsdag fast til togvogner.

Publisert Publisert

PROTESTER: Politiet snakker med aktivister som har klatret opp på et tog og limt seg selv fast til en togvogn på Canary Wharf stasjon øst i London. Stuntet er en del av klimaprotestene til Extinction Rebellion. Foto: Kirsty O'Connor /PA via AP / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener

Miljøgruppen Extiction Rebellion begynte protestene allerede mandag ved Parliament Square, Waterloo Bridge og Oxford Circus. Siden har rundt 500.000 innbyggere blitt rammet av protestene, ifølge politiet.

Et par kledd i dress og drakt limte seg blant annet fast til et lokaltog på togstasjonen Canary Wharf i Londons finansdistrikt med et banner der det sto «klimakrise».

BLOKKERER: Demonstranter blokkerer Oxford Circus i London som en del av klimaprotestene arrangert av klimaaktivistgruppen Extinction Rebellion. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

LIMT FAST: Klimaaktivister har limt seg fast i hverandre utenfor huset til Labour-leder Jeremy Corbyn nord i London. Stuntet er en del av den pågående klimaprotesten i Storbritannias hovedstad. Foto: Kirsty O'Connor/PA via AP / NTB scanpix

Klimaoppgjør

En annen aktivist limte hånden sin fast i et togvindu før han ble fjernet og arrestert av politiet.

– Vårt ønske er å skape øyeblikk der menneskeheten stopper opp og vurderer hvor store ødeleggelser vi har påført og påfører livet på jorden, sier gruppen i en uttalelse onsdag.

Ifølge det britiske trafikkpolitiet har det trådløse internettet på Londons undergrunn blitt slått av for å hindre aktivistene i å stanse den offentlige transporten fra å gå som planlagt.

UNDER LASTEBIL: Politifolk snakker til demonstranter som har lagt seg under en lastebil for å blokkere Waterloo Bridge onsdag ettermiddag. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

Ordfører bekymret

Ordfører Sadiq Khan i London sa i en uttalelse tirsdag at han deler engasjementet til aktivistene, men at han er bekymret over planene om å forstyrre undergrunnen.

– Det er avgjørende at flere folk bruker offentlig transport, hvis vi skal løse denne klimakrisen, sa Khan.

Organisasjonen Extinction Rebellion ble startet i Storbritannia for fem måneder siden. Organisasjonen bruker ikkevoldelig sivil ulydighet til å fremme sitt budskap. Målet er å presse regjeringer i flere land og andre mektige institusjoner til å erklære unntakstilstand for klimaet.

Klimaorganisasjonen planlegger å demonstrere i to uker i Storbritannia og i 32 andre land.

Publisert