• Livet ville vært kjedelig uten sladder, fastslo president Vladimir Putin da han mandag viste seg for første gang på ti dager.

Samme dag meldte russiske medier at presidenten personlig har gitt ordre om en større militærøvelse i Nordishavet. 38.000 soldater og annet forsvarspersonell er involvert, i tillegg til 56 marinefartøy og mange fly, opplyste forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Øvelsen varer i én dag og er et ledd i oppbyggingen av den russiske nordflåten, ifølge russiske medier. Norge er imidlertid ikke varslet, selv om øvelsen foregår like ved norskegrensen.

Det er ikke vanlig å varsle ved slike øvelser, opplyser etterretningssjef Kjell Grandhagen.

— Denne typen beredskapsøvelser gjennomføres av mange land, og det er i seg selv ikke noe oppsiktsvekkende. Men det er klart at det kommer mot et bakteppe av et generelt mer krevende forhold mellom Russland og Vesten, sier Grandhagen til NTB.

Spekulasjoner

At Putin ikke hadde vist seg offentlig siden 5. mars, førte til intense spekulasjoner i russiske medier. Sykdom eller militærkupp, mente noen. Andre lanserte teorien om at en påstått kjæreste har født barn.

Men da Putin inviterte til pressekonferanse med Kirgisistans president Almasbek Atambajev i Konstantinov-palasset utenfor St. Petersburg mandag, avviste han alle rykter med et smil. Det gjorde også Atambajev, som kommenterte ryktene om Putins dårlige helse med å si: - De kan bare drømme!

Ifølge den uavhengige nettkanalen Dozhd har presidenten vært slått ut av influensa. Mens han har vært syk, skal han ha oppholdt seg i sin residens ved innsjøen Valdaj nord i landet. Kreml vil ikke bekrefte opplysningene.

Lukket maktapparat

Eksperter mener at rykteflommen viser hvor lukket det russiske maktapparatet har blitt.

— Det er veldig typisk for et samfunn som ikke er fritt når det gjelder ytringsfrihet og informasjonsflyt, men der det er en stor oppmerksomhet om den sterke lederen, sier Gudrun Persson, sikkerhetspolitisk analytiker ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) til det svenske nyhetsbyrået TT.

Russlandseksperten Carolina Vendil Pallin, som også jobber ved FOI, er ikke overrasket over Putins uttalelse om at livet ville vært kjedelig uten sladder.

— Det er typisk for hvordan de forsøker å ta brodden av dette og forsøker å få alle til å se litt dumme ut i ettertid, sier hun.

Atomberedskap

Søndag viste russisk TV en dokumentar der Putin kommenterer annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya for et år siden. Blant Putins mest oppsiktsvekkende uttalelser er at han har vurdert å sette kjernevåpen i beredskap som følge av utviklingen i nabolandet. (©NTB)