Disse sto bak terroren i Paris

Her er det vi vet om terroristene i Paris.

Publisert Publisert

GJERNINGSMENN: Belgiske Abdelhamid Abaaoud (nederst) mistenkes for å være hjernen bak terrorangrepet i Paris fredag. Foto: Montasje BT

 • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Syv av dem som utførte terrorangrepene i Paris fredag, er døde. En åttende, belgiske Salah Abdeslam (26) er fortsatt på rømmen.

Franske myndigheter mener at terrorangrepet ble planlagt i utlandet, og mener å vite at gjerningsmennene kommuniserte med IS i Syria i forkant.

— Frankrike er i krig. Men dette er ingen krig mellom sivilisasjoner, for disse drapsmennene representerer ingen, sa president Francois Hollande i en tale til parlamentet mandag.

20 knyttet til angrepet

Jakten på navngitte gjerningsmenn og deres medhjelpere er i full gang.

Fransk politi mistenker at så mange som 20 personer kan ha vært direkte involvert i det som virker som et nøye planlagt og koordinert angrep.

 • Her er kartet som viser IS' erobringer
  Ifølge franske og belgiske sikkerhetskilder, føler myndighetene seg sikre på at Abdeslam gjemmer seg i Brussel et sted.

Mandag gjennomførte politiet en rekke større aksjoner i Belgia og Frankrike, tilsynelatende uten å ha pågrepet noen av dem som kan kobles direkte til terrorangrepet i Paris 13. november.

— Operasjonen er over, og resultatet er negativt. Ingen ble pågrepet, sa en talsperson for den belgiske påtalemyndigheten mandag ettermiddag.

23 personer pågrepet

Til nå er minst sju personer pågrepet i Belgia, mistenkt for å ha hatt noe med Paris-terroren å gjøre. I Frankrike har myndighetene innført unntakstilstand, og politiet har gjennomført over 168 aksjoner siden søndag kveld.

23 personer ble pågrepet og 31 våpen beslaglagt i Frankrike, ifølge regjeringen. Det skal blant annet være funnet kalasjnikov-geværer og pistoler i Lyon.

Her er de som antas å ha stått bak det som er det verste angrepet i Frankrike siden andre verdenskrig, og det vi vet:

Abdelhamid Abaaoud (27)

abdelhamid_abaaoud.jpg

Belgisk, antatt bakmann

Belgisk-marokkanske Abaaoud skal de siste årene vært sentral i flere terrorangrep i Europa. 27-åringen ble tidlig utpekt som hovedmannen bak terrorangrepet i Paris.

Abaaoud har tilknytning til bydelen Molenbeek i Brussel, der politiet mandag gjennomførte flere pågripelser.

Bydelen er beryktet for å være arnested for radikaliserte Syria-farere.

27-åringens far uttalte seg tidligere i år til den belgiske avisen Het Laatste Nieuws:

«Abdelhamid har bragt skam over vår familie. Våre liv er ødelagt. Hvorfor skulle han ønske å drepe uskyldige belgere? Vår familie skylder dette landet alt», sa faren Omar Abaaoud i februar i år.

Da var sønnen etterlyst for å ha bidratt til terror, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Samy Amimour (28)

Fransk statsborger, døde ved Bataclan

Pariseren Samy Amimour er blitt identifisert som en av terroristene som sprengte seg selv i luften da politiet stormet konsertstedet Bataclan. Ifølge den franske avisen Le Monde har 28-åringen tidligere kjempet for IS i Syria.

Amimours far har tidligere fortalt avisen hvordan han i fjor dro til Syria for å få sønnen hjem, uten å lykkes. Faren fortalte at sønnen virket kald og kynisk. Han hadde dessuten endret navnet sitt til Abu Hajia.

Angrepet ved Bataclan var det dødeligste av de seks anslagene i Paris fredag. 1500 mennesker var samlet for å høre den amerikanske gruppen «Eagles of death metal», da terrorister begynte å avfyre skudd mot folkemengden vel 30 minutter ut i konserten.

89 mennesker ble drept her.

Bilal Hadfi (20)

IS-GEST: Den hevede pekefingeren på Bilal Hafdis høyre hånd er en mye brukt IS-gest, og er en henvisning til "tawhid", eller "Guds enhet", en islamsk doktrine. Foto: Privat

Fransk statsborger, døde ved Stade de France

Hadfi var en av tre terrorister som skal sprengte seg selv utenfor Stade de France. Hafdi antas å ha kjempet for IS i Syria. Skal ha tilknytning til det belgiske jihadistmiljøet i Melenbeek, hvor han trolig har oppholdt seg den siste tiden.

Ibrahim Abdeslam (31)

Fransk statsborger, døde ved Voltaire café

Ibrahim Abdeslam er broren til Salah Abdeslam, fransk-algerieren som er på rømmen. Ifølge fransk påtalemyndighet var Ibrahim den som leide en av bilene som ble brukt i angrepet.

Terrorcellen på åtte medlemmer skal sammen ha kjørt fra Belgia til Paris for å gjennomføre terrorangrepene. 31-åringen skal innledningsvis ha vært delaktig i massakren på Bataclan, før han sprengte seg selv i luften inne på en kafé i Boulevard Voltaire.

Én person ble alvorlig skadet i dette angrepet.

Salah Abdeslam (26)

ETTERLYST: Belgiskfødte Salah Abdeslam er etterlyst av fransk politi, mistenkt for å ha deltatt i terrorangrepene. Han beskrives som farlig.

Fransk statsborger, på rømmen

Belgiskfødte Salah Abdeslam er den eneste av de åtte politiet mener utførte selve terrorangrepet som fortsatt er i live. Politiet stanset 26-åringen da han var på vei over grensen til Belgia lørdag morgen, men lot ham kjøre videre. Nå er han etterlyst internasjonalt. Salah Abdeslam er yngre bror av Ibrahim, som døde i angrepet.

Mandag ettermiddag møtte en tredje bror, Mohamed Abdeslam, pressen utenfor huset sitt i bydelen Molenbeek i Brussel. Mohamed var en av dem som ble pågrepet, men senere løslatt, av belgisk politi mandag.

Der tok han avstand fra angrepet.

— Jeg kan ikke si hvorfor eller hvordan det skjedde. Det er en tragedie, og mine foreldre er i sjokk. Vi har ikke forstått helt hva som har skjedd, sa Abdeslam foran et stort pressekorps. BT var også til stede på den improviserte pressekonferansen.

Omar Ismail Mostefai (29)

VISER FINGEREN: Dette gamle mobilbildet skal vise Omar Ismail Mostefai (29). Foto: Privat

Fransk statsborger, døde ved Bataclan

Mostefai var den første av gjerningsmennene som ble navngitt av fransk politi. Han ble identifisert via en avrevet finger som ble funnet på konsertstedet Bataclan. BT møtte søndag en tidligere skolekompis av 29-åringen.

Han fortalte om en stille gutt som var lett å påvirke.

Han ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes. Inntil en drøy uke før han skulle fylle 30, viste rullebladet hans åtte dommer for småkriminalitet i årene 2004 til 2010. Ingen av forholdene endte med fengselsstraff.

Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning eller knyttet til terror». Ifølge kilder i politiet undersøkes det nå om Mostefai reiste til Syria i fjor.

«Ahmad Al-Mohammad» (25)

ukjent_terrorist.JPG

Antatt syrisk statsborger, døde ved Stade de France

Et pass tilhørende Ahmad Al-Mohammad (25) ble funnet ved kroppen til terroristen. Fingeravtrykk stemmer overens med en person som brukte samme pass da han ble registrert som flyktning i Hellas i oktober.

Senere har politiet sagt at passet trolig er falskt. Identiteten hans er derfor ikke klarlagt.

De to siste av de åtte som deltok i terrorangrepet, er foreløpig ikke identifisert.

Kilder: The Guardian, Reuters, Le Monde, AFP, NTB,

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Sønnen kom seg levende ut av konsertlokalet

 2. - Det verste er følelsen av ikke å kunne gjøre noe

 3. - Væpnet politi med hjelm og våpen i gatene ved hotellet

 4. Filmet kaoset ved konsertlokalet

 5. Solberg i tårer etter Paris-terror

 6. - Kjemp for frihet, ingen frykt

 7. Broren til terrorister: - Det er en tragedie

 8. Bydelen som produserer terrorister - igjen og igjen

 9. Frykter større motsetninger i Frankrike

 10. Siste om tragedien i Paris

 11. Dette er ofrene for Paris-terroren

 12. Truer USA og Europa i ny video