Italia ut mot dødsstraff

Italia vil gjøre globalt forbud mot dødsstraff til sin hovedsak mens landet er med i FNs sikkerhetsråd. Norge støtter kampanjen.

Publisert Publisert
  • Magne Gaasemyr
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Italia ble medlem i Sikkerhetsrådet fra årsskiftet, og statsminister Romano Prodi sier han håper å få med seg flest mulig land i kampen for et globalt forbud mot dødsstraff. — Ingen forbrytelse kan rettferdiggjøre at en person dreper en annen, sier Prodi.

— Det er gledelig at et stort land som Italia vil arbeide i Sikkerhetsrådet for å få til et forbud mot dødsstraff. Dette har vært Norges holdning lenge, og vi vil støtte en slik kampanje, sier statssekretær Morten Wetland ved Statsministerens kontor til Bergens Tidende.

Også Amnesty er begeistret. - Dette er helt i tråd med vårt syn, og vi synes det er flott at et av landene i sikkerhetsrådet vil prioritere arbeidet mot dødsstraff, sier fungerende generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til Bergens Tidende.

— Vi anser all bruk av dødsstraff som et brudd på retten til liv. Dødsstraffen er en grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling av mennesker, sier Egenæs.

Italia fordømmer

I Italia uttrykker politikere både på venstre- og høyresiden sin avsky mot henrettelsen av tidligere president Saddam Hussein i Irak. Også Silvio Berlusconi, som i sin statsministerperiode støttet USAs Irak-politikk, sier at henrettelsen er et «politisk og historisk feilsteg».

Iraks myndigheter sier på sin side at Italia ikke har noen rett til å kritisere Saddam Husseins henrettelse. De viser til at den italienske fascistdiktatoren Benito Mussolini i 1945 ble drept av partisaner og hengt etter føttene på en plass i Milano til spott for folkemengden.

Mer enn 40 land har avskaffet dødsstraff for alle forbrytelser siden 1990. I Europa gjelder det land som Armenia, Bosnia-Hercegovina, Hellas, Kypros, Serbia og Montenegro og Tyrkia.

Positiv utvikling

— Utviklingen går i riktig retning. Det siste tiåret har i gjennomsnitt tre land hvert år gått bort fra dødsstraff. Blant de demokratiske landene har USA lenge vært unntaket. Men nå synker oppslutningen om dødsstraff i opinionen.

— I New Jersey foreslår dessuten en kommisjon å fjerne dødsstraffen. Dermed kan New Jersey bli den første delstaten som avskaffer dødsstraff etter at den ble gjeninnført for 35 år siden. Det kan skape en dominoeffekt blant de 38 delstatene som har dødsstraff i lovverket, sier Egenæs.

New Jersey har sammen med Illinois og Maryland tidligere vedtatt midlertidig forbud mot dødsstraff. Åtte andre delstater, blant annet New York, har midlertidig innstilt henrettelser.

Nye henrettelser i Irak i dag

Men i Iran fortsetter fullbyrdelsen av dødsdommer mot ledere i Saddams regime. To tidligere medarbeidere av Saddam Hussein skal henrettes torsdag, fem dager etter at den tidligere diktatoren ble henrettet i Bagdad, opplyser Statsministerens kontor i landet.

De to, Saddams halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti som var etterretningssjef, og Awad Ahmed al-Bandar, som var sjef for Iraks høyesterett, ble dømt til døden sammen med Saddam for massakren på 148 shiamuslimer på 80-tallet.

— Dokumentene er undertegnet og henrettelsen skjer torsdag, opplyste en kilde på Statsministerens kontor onsdag.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Jente gjorde som Saddam

OFFENTLIG HENGING: 69 land har fortsatt dødsstraff. Blant disse er Irak, der eksdiktator Saddam Hussein ble hengt i forrige uke. Foto: HO