Går god for rakettskjold

Bucuresti (bt.no): Jens Stoltenberg sier at Norges svar på den økende rakettrusselen «ikke bare er rakettforsvar», men også andre tiltak.

Publisert Publisert
  • Eystein Røssum
  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Statsministerens ord falt i det offisielle møtet med NATOs 25 andre stats— og regjeringssjefer torsdag. Formuleringen kan vanskelig tolkes på annen måte enn at den norske regjeringen nå mener rakettforsvar er ett av tiltakene som bør settes inn.

«Vårt svar på den økende missiltrusselen er ikke bare missilforsvar, men også å øke vår innsats for ikke-spredning og våpenkontroll», sa Stoltenberg.

Det harmonerer også med sluttkommunikeet som NATO-toppene skal vedta endelig senere torsdag. Alliansen erkjenner – «recognise» er ordet som blir brukt – at USA vil bygge et globalt rakettskjold i Europa, uten noen norske forbehold. Både våpenkontroll og ikke-spredning er nevnt i den endelige toppmøteteksten.

I Soria Moria-erklæringen, som danner grunnlaget for regjeringen, lover de rød-grønne å «arbeide for å skrinlegge dagens planer for rakettforsvar». Statsminister Stoltenberg mener likevel at Norges tilslutning til sluttdokumentet fra NATO-toppmøtet ikke bryter med Soria Moria-erklæringen.

I sin tale sa Stoltenberg også at «Norge erkjenner trusselen fra ballistiske missiler. Vi er enige i at rakettforsvar kan gi beskyttelse for et territorium».

Det er ennå ikke gjort noe vedtak om å koble USAs skjold sammen med NATOs rakettforsvarssystemer. Muligheten skal utredes videre, og diskuteres på NATO-toppmøtet neste år.

  • Diskuter rakettskjoldet her.
Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Godtek USAs rakettskjold

  2. - Rakettskjold gir økt beskyttelse

Foto: FRANCOIS LENOIR