Kurdiske styrker slepte lik rundt i Kirkuks gater

– Klart brudd på krigens folkerett, sier Amnesty.

SLEPT: Kurdiske sikkerhetsstyrker, som er Norges allierte og som i over et år har vært trent av norske militærinstruktører, kjørte i helgen rundt i Kirkuks gater med liket av en drept IS-soldat hengende bak en bil. Foto: NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

IS-soldater gikk fredag til angrep mot flere mål i Kirkuk, trolig i et forsøk på å bremse den store militæroffensiven som tidligere i måneden ble satt inn mot nabobyen Mosul, en by IS har kontrollert siden juni 2014.

Minst 100 mennesker ble drept i angrepet, deriblant 74 IS-soldater, ifølge den lokale guvernøren.

Bilder fra byen, tatt av en Reuters-fotograf, viser blant annet hvordan de kurdiske sikkerhetsstyrkene kjører rundt i gatene med liket av en drept IS-soldat hengende i et tau etter bilen.

Det går ikke fram av bildene om IS-soldaten var død før han ble slept rundt, eller om han døde som følge av dette. Behandlingen er uansett et klart brudd på krigens folkerett som slår fast at krigsfanger skal behandles humant.

Les også

Kilde: IS har drept 284 menn og gutter i Mosul

Norsk-trente

Instruktører fra Telemark bataljon har siden mai 2015 drevet opplæring av kurdiske sikkerhetsstyrker i Arbil.

– Vi kan ikke bekrefte at disse bildene viser peshmergastyrker, eller at bildene er tatt i det aktuelle området, men på generelt grunnlag er dette selvfølgelig handlinger vi tar avstand fra, sier pressetalsmann Brynjar Stordal i Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

– Norske styrker har meldeplikt for eventuelle overgrep som vi er vitne til. Andre overgrep kan vi ikke svare for, men dersom det viser seg at dette er styrker vi samarbeider med, så vil Norge kunne ta det opp med våre allierte, fortsetter Stordal.

Han sier respekt for krigens folkerett og menneskerettigheter er en del av den opplæringen norske soldater i Irak har fokusert på.

Amnesty reagerer

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, reagerer også på bildene.

– Vi må selvsagt ta forbehold om at bildene virkelig viser peshmergastyrker som sleper en IS-soldat etter en bil. Dersom det er det, er dette et klart brudd på internasjonal humanitær rett, sier Egenæs til NTB.

– Dersom mannen bak bilen er drept på denne måten etter å ha blitt tatt til fange, er forbrytelsen ekstra grov. Dersom han har blitt slept etter bilen etter at han var drept, er det fortsatt et brudd på krigens folkerett. Selv om IS-soldater kan mistenkes for å ha begått alvorlige grusomheter, har de også rett på å bli behandlet i tråd med krigens lover, påpeker han.

Egenæs sier det er grunn til å frykte flere hevnmotiverte overgrep også i forbindelse med offensiven mot IS i Mosul.

– Hevnangrep kan ramme IS-soldater, men også sivilbefolkningen, særlig menn i alderen 15-65, dersom IS presses ut av Mosul og irakiske og kurdiske styrker inntar byen, sier han.

Les også

Sivile i Mosul trenger vern

Splittelse

Tankesmia International Crisis Group advarte alt i fjor mot at man ved å bygge opp kurdiske styrker i Nord-Irak, både kunne komme til å bidra til økt kurdisk splittelse og økt spenning mellom disse styrkene og ikke-kurdere i omstridte områder, som Kirkuk.

– Militærhjelpen kan bidra til å forlenge konflikten med Den islamske staten (IS), forverre andre langvarige uløste konflikter og skape nye, lød en av konklusjonene i rapporten "Arming Iraq's Kurds: Fighting IS, Inviting Conflict".

Publisert
  1. Irak
  2. Mosul
  3. Amnesty International
  4. Den islamske staten (IS)
  5. Krig
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Storoffensiv for å frigjøre Mosul er i gang

  2. FN-rapport: Syria-sanksjonene rammer sivilbefolkningen

  3. FN-sjef kaller Aleppo «et slakteri»

  4. IS-massegraver funnet i Irak og Syria

BT anbefaler

Nå blir det kanal i Kanalveien

Store ting skjer på Mindemyren når Bybanen tar form.

LES SAKEN