Trump under voldsomt press før debatten

Donald Trump vil få mye å svare for i den andre duellen mot Hillary Clinton natt til mandag. Nye sexuttalelser øker presset ytterligere på den republikanske kandidaten.

PRESSET TRUMP: Søndag møtes Hillary Clinton og Donald Trump til den andre av i alt tre presidentdebatter. Bildet er fra den første debatten for snart to uker siden. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Fredagens skandalevideo – der han skryter av at han kan gjøre hva han vil med kvinner – ble søndag fulgt opp av nye lydklipp som avslører flere grove sexuttalelser, ifølge CNN.

I intervjuer med radioprofilen Howard Stern over en periode på 17 år snakker Trump blant annet om brystene til datteren, om at han ikke synes så mye om å ha sex med kvinner over 35 år og om sine erfaringer med sex med menstruerende kvinner.

Alt dette skjer i opptakten til den andre debatten mellom Trump og Hillary Clinton som går av stabelen på Washington University i St. Louis klokken 03 natt til mandag norsk tid.

Amerikanske medier spekulerer på om Trump-kampanjen er i ferd med å implodere, og eiendomsmogulen må derfor overbevise både velgere og sine politiske allierte om at han fortsatt er verdig presidentembetet.

Les også

Fire grunner til at Donald Trump sliter nå

Les også

Trump: - Jeg kommer aldri til å trekke meg

Publikum stiller spørsmål

Trumps unnskyldning fredag var et ferdig innspilt opptak, og pressen har så langt ikke fått stille ham noen spørsmål om skandalevideoen. De kommer nå.

Debatten følger et såkalt Townhall-konsept, der kandidatene snakker til en liten gruppe velgere som om det var et møte på det lokale samfunnshuset.

Motforestillingene kommer garantert når enten publikum eller de to debattlederne, CNNs Anderson Cooper og ABCs Martha Raddatz, skal spørre ut de to kandidatene.

I en uttalelse tar Mike Pence avstand fra Trumps uttalelser og sier at han ble støtt og «ikke kan forsvare dem». Det er svært uvanlig at en visepresidentkandidat kritiserer sin egen kandidat i så sterke ordelag.

Fredag og lørdag var hele det republikanske partiet og Trump-kampanjen i krisemodus. Trump selv gikk til angrep på Bill Clinton for de mange overgrepsbeskyldningene mot ham på 90-tallet.

– Vi vil diskutere dette mer i dagene som kommer, sa Trump, med klar henvisning til søndagens debatt. Han har ikke kommentert lydfilene CNN publiserte søndag.

Konseptet i den andre debatten skiller seg fra den første. Søndag vil de to kandidatene henvende seg direkte til en liten gruppe velgere som fortsatt ikke har bestemt seg for hvem de vil stemme på. Her fra prøvene, der studenter spiller rollen som publikummere, kandidater og debattledere. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB scanpix

Clinton-lekkasje

Det er ventet at Hillary Clinton under debatten vil få spørsmål knyttet til stjålne eposter som er lagt ut på nettstedet WikiLeaks. De inneholder det som skal være utdrag fra taler Clinton har holdt for Wall Street-banker.

Her sier Demokratenes presidentkandidat at hun drømmer om åpne grenser og åpen handel, og uttaler at bankenes folk selv er i den beste posisjonen til å vite hvordan bransjen bør reguleres.

Motstanden mot frihandel er stor på grasrota i Clintons parti, noe som den sterke støtten til Bernie Sanders tydelig viste. Avskriftene fra talene er blitt offentliggjort etter at hackere brøt seg inn i epostene til John Podesta, Clinton-kampanjens øverste sjef.

Den amerikanske regjeringen rykket fredag ut og sa at russiske myndigheter forsøker å påvirke det amerikanske valget, og beskyldte Russland for å stå bak en rekke hackerangrep og lekkasjer.

Les også

John McCain trekker støtten til Trump

Gir seg ikke

En rekke fremtredende republikanere har nå trukket sin støtte til Trump og sier de ikke vil stemme på ham, blant dem John McCain. Mange har også tatt til orde for at Trump bør trekke seg og la Pence overta – noe Trump blankt avviser.

Det er langt fra første gang Trump er i hardt vær for hvordan han behandler kvinner.

Tidligere denne uken avslørte nyhetsbyrået AP at Trump skal ha vært både sexistisk og uanstendig under innspillingen av TV-serien «The Apprentice». Selskapet som produserte realityserien sitter på timevis av råopptak. Det er ikke kjent om noe av det vil bli offentliggjort, men produsent Bill Pruitt antyder at det kan komme til å skje.

– Dette er bare begynnelsen, skriver han på Twitter.

Washington Post publiserte opptaket hvor Donald Trump sier at han kysser damer og tar dem i skrittet uten å spørre først. Hør opptaket her:

Publisert: