- Verken farlig eller dum

Kim Jong-il er en smart politiker som vet hva han gjør, mener Nord-Korea-eksperten Michael Breen.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

— Myten i verden utenfor er at han er en fullstendig merkelig playboy. Den virkelige mannen er meget politisk smart. Han har den nordkoreanske evnen til å spille godt med en svak hånd, sa forfatteren og kommentatoren Breen til nyhetsbyrået AFP tidligere i år.

Han mener at Kim neppe vil gi fra seg atomvåpnene, siden det ville innebære tillit til at USA og Sør-Korea ikke vil forsøke å styrte ham.

— Jeg tror vi vil måtte leve med Nord-Korea som atommakt en stund, sier han.

Mens enkelte eksperter mener at Nord-Korea ønsker å bruke mandagens atomsprengning til å få USA til å starte direkte forhandlinger, samt til å lette på sanksjonene, mener andre at den har innenrikspolitiske årsaker.

— Det er mulig at sulten kommer tilbake til vinteren hvis den internasjonale hjelpen ikke opprettholdes. Dette kan være en måte å samle folket idet de må stramme inn beltene, sa Peter Beck i International Crisis Group etter at Nord-Korea varslet prøvesprengningen i forrige uke.

Også på hjemmebane er bildet av Kim Jong-il forvrengt. Propaganda har ført til at han dyrkes som en gud av de fleste nordkoreanere til tross for stor fattigdom og en sultkatastrofe som første til at hundretusener døde på midten av 1990-tallet.

— Han er en gudelignende figur for folket. Det han ønsker, er hva Nord-Korea får, sier Yu Suk-Ryul, en sørkoreansk ekspert på Nord-Korea.

Publisert: