- Slo ikke alarm, ville verne turismen

Det meteorologiske instituttet i Thailand trommet sammen til krisemøte bare minutter etter jordskjelvet. Likevel slo de ikke alarm. En årsak skal være hensynet til turistnæringen.

  • Jan Stian Vold
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Det skriver den Bangkok-baserte storavisen The Nation på sine nettsider i dag.

En kilde avisen har vært i kontakt med, som deltok på krisemøtet, sier meteorologene diskuterte muligheten for at en kjempebølge, en tsunami, kunne slå inn over kysten. Likevel valgte man å ikke rope varsku.

— En viktig faktor for den avgjørelsen er at vi befinner oss midt i turistsesongen, og at hotellene har et belegg på nesten 100 prosent. Om vi utstedte en advarsel som førte til evakuering - uten at det kom en bølge - hva ville skjedd da? Businessen ville blitt umiddelbart rammet, sier kilden.

Andre til stede på det skjebnesvangre møtet, forteller en helt annen historie.

— Vi trodde ikke på noen kjempebølger. Et skjelv på 7,6 på Richters skala, som inntraff på Sumatra i 2002, påvirket ikke Thailand i hele tatt, sier en anonym kilde ved det meteorologiske instituttet til The Nation.

På dette tidspunktet trodde meteorologene og seismologene at skjelvet målte 8,1 på Richters skala. I ettertid har det vist seg at rystelsene ble målt til 9,1 ý et av historiens kraftigste skjelv.

— Vi har gjort vårt beste, sier en talsmann ved instituttet - og påpeker at bare fire av 900 ansatte er jordskjelveksperter.

Publisert
<b>PINNEVED:</b> Strandlinjen på Phi Phi-øyene er helt rasert.<br/> FOTO: REUTERS

Les mer om dette temaet

  1. Fare for nye katastrofer

  2. Odfjell-tanker rystet av skjelvet

  3. Mistet baby i bølgen

BT anbefaler

– Skremmende å se disse to tingene sammen

– Det er spesielt skremmende å se disse to tingene sammen.

LES SAKEN