Nye angrep mot Afghanistan

Amerikanske fly gjennomførte onsdag morgen nye angrep på mål nord for Kabul, trolig mot Talibans frontlinjer nord for byen, sier vitner.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

— Det var en forferdelig natt med fly som kom og forsvant på nytt og på nytt. De stoppet ved bønnetiden ved daggry og er ikke kommet tilbake siden, sier et vitne til nyhetsbyrået Reuters.

Han tilføyer at han hørte eksplosjoner natten igjennom.

— Jeg vet ikke hvilke mål de traff, men de fleste flyene hadde retning mot fronten nord for Kabul, sier han med referanse til den regjerende Taliban-militsens stillinger nær hovedstaden.

Portforbud

Innbyggere i Kabul, som er nødt til å holde seg i sine hjem etter at Taliban-myndighetene har innført portforbud, melder at de har hørt jetfly og eksplosjoner hele natten.

Ett vitne forteller om ti bombe- eller raketteksplosjoner under ett av angrepene tirsdag kveld.

På grunn av portforbudet har det ikke vært mulig å undersøke hvilke mål som er truffet eller hvilken skader som er forårsaket.

Talibans motstandere Nordalliansen truet tirsdag på nytt med å marsjere mot Kabul, men sa samtidig at den ikke vil innta byen. Det er likevel ikke meldt om noen bevegelser på bakken.

Ifølge det afghanske nyhetsbyrået AIP tydet de første meldingene på at sju mennesker ble drept under nattens angrep.

Flyktninger drept

Minst 20 afghanske flyktninger, blant dem ni barn, ble drept da traktortilhengeren de satt på ble truffet sør i Afghanistan, forteller overlevende som har krysset grensen til Pakistan.

Angrepet skal ha funnet sted i utkanten av landsbyen Tirin Kot søndag, men først tirsdag lyktes noen av flyktningene som overlevde angrepet å krysse grensa til Pakistan. Flere av dem er innlagt på et sykehus i den pakistanske byen Quetta.

En av flyktningene, den 28 år gamle Abdul Maroof, forteller hvordan sårede flyktninger lå og skrek om hjelp etter angrepet, men at det nærmeste sykehuset var i Kandahar, seks timer unna.

— Da bombingen startet fikk folk panikk og løp hit og dit for å søke dekning. Etter bombingen var det bare støv fordi veggene og takene i jordhyttene våre hadde rast sammen, og mange var fanget, forteller Maroof.

- Traktor angrepet

25 av innbyggerne i landsbyen bestemte seg for å flykte mot Pakistan etter angrepet, og klatret opp på en traktortilhenger.

Idet traktoren forlot landsbyen, kom de amerikanske flyene tilbake og angrep. 19 mennesker ble drept på stedet da traktortilhengeren ble truffet, forteller en annen av de overlevende, Faizul Mohammad.

Mohammad mistet selv en fot under angrepet, men greide sammen med seks andre overlevende å ta seg til grensa mot nabolandet på lasteplanet av en pickup. Ved grensestasjonen Chaman lot de pakistanske grensevaktene dem passere da de så hvilke skader de hadde.

En av de sårede, en kvinne som mistet fire av barna sine under angrepet, døde av skadene, forteller Mohammad.

Talsmenn for Taliban-regimet har tidligere rapportert minst to andre tilfeller av amerikanske angrep mot flyktningkolonner, men opplysningene har ikke latt seg bekrefte fra uavhengig hold.

- 52 drept

Det Pakistan-baserte afghanske nyhetsbyrået AIP meldte onsdag morgen at 52 mennesker ble drept under et amerikansk angrep mot landsbyen Chakor Kariz, 40 kilometer øst for byen Kandahar tirsdag, de fleste nomader.

AIP viser til anonyme kilder, og heller ikke denne meldingen er bekreftet av uavhengige kilder. (NTB)

Publisert
BT anbefaler

Seks hurtigtester var positive. PCR-testene var negative.

Hun har korona, sier FHI-overlege. Hun har ikke korona, sier labsjef på Haukeland.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Helse Bergen sjekka kor mange korona­pasientar som var innlagde av andre årsaker. – Eg er litt overraska.

  2. Lørdag er siste åpnings­dag på to år. Dette skjer med butikkene.

  3. Minst 10.000 smittet etter utenlandstur

  4. Bergen: Her kan du hente hurtigtester fra onsdag

  5. – Jeg får jo litt dårlig samvittighet

  6. Lokal boom i Brann: Her er det kortreiste laget