Kraftigste orkan siden 2005 truer øyer i Karibia

Orkanen Irma er ventet å slå inn over de første øyene i Karibia natt til onsdag. Uværet kan ta veien videre til Florida der det er erklært unntakstilstand.

Publisert Publisert

Foto: AP / NTB scanpix

USAs nasjonale orkansenter melder at Irma er oppgradert til kategori 5 og at den nå har nådd en vindstyrke på nærmere 80 meter i sekundet.

Orkanen flytter seg nå vestover med en hastighet på 22 kilometer i timen. I morgentimene tirsdag lokal tid lå den 365 kilometer øst for øya Antigua. Det er ventet at den kan nå land tirsdag kveld og natt til onsdag lokal tid, ifølge de siste prognosene fra det amerikanske orkansenteret (NHC).

Senteret advarer mot «en livstruende orkan» som pisker opp varm sjø og kan heve vannstanden til mellom 210 og 335 centimeter over normalt nivå.

Flyplassen på Antigua er stengt og flyplassledelsen ber besøkende og fastboende om å ta vare på seg selv.

– Måtte Gud beskytte oss alle, heter det i en uttalelse.

Kraftigste siden 2005

Det er utstedt orkanvarsel for Antigua og Barbuda, Anguilla, Montserrat, Saint Kitts og Nevis, Saint Martin, Saba, St. Eustatius, St. Maarten og St. Barts, Puerto Rico, samt De amerikanske Jomfruøyer og De britiske Jomfruøyer. I tillegg er det sendt ut obs-varsel for Turks- og Caicosøyene, Guadeloupe, deler av Bahamas, samt Haiti og Den dominikanske republikk.

Orkanens øye er ventet å passere om lag 80 kilometer fra Puerto Rico onsdag kveld. Der har guvernøren slått alarm og satt nasjonalgarden i beredskap.

– Beslutningene som blir gjort de neste få timene kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. Dette er en svært farlig orkan, sier guvernør Ricardo Rossello.

Myndighetene på Puerto Rico, der det bor 3,5 millioner mennesker, frykter bølger på opp mot 7 meter og at det kan bli flom og ras. Prognoser tilsier opptil 310 millimeter med regn. Folk bosatt i utsatte områder blir evakuert.

Irma er den kraftigste atlantiske orkanen siden Rita i 2005.

Florida-frykt

Irmas retning kan endres underveis, men hvis orkanen fortsetter i samme spor som de nåværende prognosene tilsier, kan den nå fram til Floridastredet. Der er sjøtemperaturen så høy at den allerede intense orkanen kan forverres ytterligere. Vindstyrken kan da nå opp i 100 meter i sekundet.

– Folk som bor på Florida Keys eller har eiendom der er svært redde. Og det bør de være, sier Kerry Emanuel, professor i meteorologi ved MIT.

Floridas guvernør Rick Scott har slått alarm og satt nasjonalgarden i beredskap, selv om det fortsatt er uklart om orkanen vil nå USAs fastland. Hvis den gjør det, er det ventet at det vil skje til helgen eller etter helgen.

Scott har også erklært unntakstilstand i hele delstaten.

Ny orkan kommer

Før Irma i det hele tatt har gjort noen skader, har det tropiske uværet Jose allerede blitt dannet lenger øst for Irma.

Jose lå tirsdag om lag 2.420 kilometer øst for De små Antiller med en vindhastighet på 18 meter i sekundet. Jose flytter seg nå nordvest med en hastighet på 20 kilometer i timen og er ventet å bli omdannet til orkan innen fredag.

Publisert