Tolv døde og 48 skadet på tysk julemarked

Minst tolv personer er døde og 48 mennesker ble skadet etter at en lastebil braste inn i et julemarked i Berlin mandag kveld.

Publisert Publisert

MEIDE INN I MENNESKEMENGDE: Store redningsmannskaper ble sendt til området. Foto: FABRIZIO BENSCH / X90145

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

En person er pågrepet og en passasjer i lastebilen ble funnet død, ifølge tyske medier.

Har du informasjon eller er du i Berlin? Kontakt BTs journalister her.

Tirsdag morgen melder tysk politi på Twitter at minst tolv personer er døde og at 48 skadde mennesker er fraktet til sykehus etter ulykken.

Like før klokken 06.00 melder politiet at etterforskere går ut fra at lastebilen ble styrt inn i folkemengden på julemarkedet med vilje.

De første meldingene om hendelsen kom rundt klokken 20.30

Lastebilen skal ha kjørt over gangveien like ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche før den meide ned folk som var på julemarkedet.

Varslet om angrep mot julemarked

Politiet etterforsker om hendelsen var et terrorangrep, men de vet så langt ikke hvem eller hva som sto bak, sier en polititalsmann. Det er ting som tyder på at det var et islamistisk terrorangrep, ifølge sikkerhetskilder.

Ifølge Die Welt har det i flere dager vært indikasjoner på at det kunne finne sted et angrep mot et julemarked i Berlin.

En anonym tjenestemann sier til Berliner Zeitung at det ser ut til å være gjort med hensikt.

Amerikansk UD sendte i november ut en advarsel om at «amerikanske borgere bør være forsiktige på festivaler, julearrangementer og utendørs markeder.». Det ble da vist til «troverdig informasjon» om at IS og Al-Qaida planla å angripe den type arrangementer.

Les mer om dette her.

Les også

Amerikansk UD advarte mot utendørs markeder i Europa

Familien mistet kontakt med sjåføren

Lastebilen det er snakk om, har polske skilter.

Welt.de melder at den polske lastebilen fraktet stålkonstruksjoner med en vekt på rundt 25 tonn fra Polen til Berlin i dag. Den polske eieren av bilen forteller at det var hans fetter som kjørte. Etter klokken 16 har ingen klart å få kontakt med ham.

- Jeg forstår ikke hva som har skjedd. De må ha kapret bilen og gjort noe med sjåføren min. Jeg kan gå 100 prosent god for ham, det er fetteren min, sier han til den polske TV-kanalen TVN24.

Politiet opplyser at de tror lastebilen ble stjålet fra en byggeplass i Polen. En person ble funnet død inne i lastebilen, og politiet bekrefter at vedkommende var polsk statsborger.

Tirsdag morgen bekreftet politiet på Twitter at personen som ble funnet død inne i lastebilen ikke var den som satt bak rattet da lastebilen kjørte inn i folkemengdene Mannen som skal ha kjørt lastebilen, ble pågrepet et par kilometer unna, sier en polititalskvinne.

POLSKE SKILTER: Lastebilen som kjørte inn i menneskemengden i Berlin. Foto: Michael Sohn / TT / NTB Scanpix

Hørte smell

Bild Zeitung melder det skal være hørt et smell i området, men det er uklart hva som forårsaket smellet.

Mange ambulanser og tungt bevæpnet politi rykket ut til julemarkedet på Breitscheidplatz etter at lastebilen pløyde seg gjennom folkemengden ved 20-tiden mandag, i likhet med angrepet i Nice på den franske nasjonaldagen i sommer.

– Han ville ikke stoppe. Han bare fortsatte å kjøre, sier en turist. Lastebilen kjørte 80 meter inn i markedet før den stoppet. Flere vitner forteller om store ødeleggelser på stedet.

– Det var blod og kropper over alt, sier australske Trisha O’Neill. NTBs reporter Hege Pauline Hovig forteller at stemningen på stedet var dyster etter angrepet, som skjedde ved Kaiser Wilhelm-kirken.

Julemarkedet på Breitscheidplatz er blant de mest kjente i Berlin, like i nærheten av landemerket Gedächtniskirche i Vest-Berlin.

Tysk politi understreker på twitter at de fortsatt ikke vet om det er snakk om et angrep eller en ulykke. Det samme har det tyske innenriksdepartementet gjort. Men tyske medier melder altså at anonyme politikilder sier at det høyst sannsynlig er gjort med vitende og vilje.

Er du i nærheten av julemarkedet? Tips oss!

TRADISJONSRIKT JULEMARKED: Markedet i Berlin ved Kaiser Wilhelm-kirken er blant de mest kjente i Berlin. Det ligger like ved hovedgaten i byen. Foto: REUTERS

SPERRET AV: Området rundt julemarkedet ble sperret av. Et stort antall redningsmannskaper jobbet på stedet mandag kveld. Foto: FABRIZIO BENSCH

LANDEMERKE: Gedächtniskirche i Vest-Berlin. Julemarkedt ligger på plassen foran. Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / X00616

Publisert