Fredag kritiserte forsvarsminister Chuck Hagel Kinas opptreden i Sør-Kinahavet, og sa den var «destabiliserende» og preget av alenegang.

Kritikken kom i en tale på en sikkerhetskonferanse i Singapore, der også den nestkommanderende i generalstaben i det kinesiske forsvaret var til stede.

— Talen er preget av tanker om hegemoni, opphissing, trusler og advarsler. Denne talen er ikke konstruktiv og i tillegg er den offentlig. Flere ganger kritiseres Kina ved navn, og disse beskyldningene er fullstendig uten forankring i virkeligheten, sa generalløytnant Wang Guanzhong til en reporter i den kinesiske TV-kanalen CCTV.

Spenningen i Sør-Kinahavet har økt den siste tiden, der Kina gjør territorielle krav i store deler av havområdet. Det har ført til bekymring i blant annet Vietnam, Japan og Filippinene. De to sistnevnte landene er nære allierte av USA.

I praksis er det den amerikanske marinen som har militært hegemoni i havområdet, men Kina gjennomfører for tiden en storstilt opprustning for å balansere amerikanernes tilstedeværelse.