ISIL har beleiret raffineriet i ti dager, men flere forsøk på å innta det store komplekset er blitt slått tilbake, melder BBC. En talsmann for ISIL sier at de nå overlater raffineriet til lokale stammer, mens de selv fortsetter offensiven mot Bagdad.

Baiji-raffineriet står for en tredel av Iraks drivstoff, og kampene har allerede resultert i rasjonering av bensin.

BBCs korrespondent i Erbil, Jim Muir, sier det er avgjørende for ISIL å beholde kontrollen over raffineriet om de skal greie å holde kontrollen over områdene de har erobret i Nord-Irak, og forsyne Mosul med energi.

Samtidig har irakiske regjeringsstyrker tatt tilbake kontrollen over grenseovergangen Al-Waleed mellom Syria og Irak. Sunnimuslimske opprørere tok kontrollen over grenseposten søndag, men mandag kveld var den tilbake på regjeringsstyrkenes hender, ifølge en oberst og en major i grensevakten.

Opprørerne trakk seg tilbake uten å gjøre motstand og lot sikkerhetsstyrkene rykke inn, sier de.

To andre grenseoverganger til Syria, Al-Qaim og Rabia, er fortsatt utenfor regjeringsstyrkenes kontroll. Sunnimuslimske opprørere kontrollerer den første, mens kurdiske styrker har kontrollen på den andre.

Sunnimuslimske stammefolk tok i helgen kontrollen over den eneste lovlige overgangen mellom Irak og Jordan og forhandler med de sunnimuslimske opprørerne om å overlate den til dem.