Statsminister Petr Necas skulle mandag formelt levere inn avskjedssøknaden sin. Han gjorde det i helgen klart at han går av etter at en av hans nærmeste medarbeidere er blitt siktet for korrupsjon og maktmisbruk.

— Jeg er mitt politiske ansvar bevisst, sa statsministeren.

Nå må Necas' parti Borgerdemokratene gjøre et forsøk på å danne en ny regjering under ny ledelse. Industriministeren Martin Kuba nevnes som en mulig arvtaker for Necas.

Nyvalg

Dersom forhandlingene i dagens sentrum-høyre-koalisjon ikke fører fram, kan det bli nyvalg i Tsjekkia allerede til høsten.

Det er noe opposisjonen presser på for.

— Det gir ikke mening å gi de konservative partiene i oppgave å danne en ny regjering ettersom de har feilet så langt, sier Bohuslav Sobotka i sosialdemokratene til nyhetsbyrået DPA.

Overvåking

Politiet gjennomsøkte kontorene til Necas' kabinettsjef og forsvarsdepartementet i forrige uke.

Kabinettsjefen Jana Nagyova anklages for å ha bedt om overvåking av blant andre statsministerens kone. Også militære etterretningsledere er blitt pågrepet i saken.

Necas selv sier han er overbevist om at medarbeiderne hans ikke har gjort noe uærlig.

Bestikkelser

Statsadvokaten mener at Necas' kabinettsjef også er innblandet i andre kriminelle forhold, blant annet bestikkelse av to folkevalgte. De skal ha blitt bestukket til ikke å møte i nasjonalforsamlingen.

Tsjekkia har et problem med korrupsjon og rangeres etter land som Bahrain og Georgia på Transparency Internationals verdensoversikt. (©NTB)