I sentrum av Kairo deltok både tilhengere og motstandere av den avsatte presidenten i gatekamper til langt på natt. Det ble brukt både stein, kniver, brannbomber og køller, mens hærens stridsvogner kjørte rundt i gatene og forsøkte å roe gemyttene.

De blodigste sammenstøtene fant sted i kystbyen Alexandria, der 14 personer ble drept og 200 såret.

Uroen brøt ut etter at Det muslimske brorskapet, som nå er satt på den politiske sidelinjen, oppfordret sine tilhengere til å gjøre fredag til en motstandens dag. Mursi ba om ikke-voldelige protester, men slik gikk det ikke. Det tok flere timer å roe situasjonen.

Gateslag

Lørdag morgen var det relativt stille i hovedstaden, men deler av sentrum var dekket av glassbiter og murstein som følge av de voldsomme sammenstøtene noen timer før. Landets helsemyndigheter opplyser at 30 personer mistet livet under protestene, mens 1.138 ble såret.

I Kairo brøt det ut kamper da beboere i bydelen Manial forsøkte å stanse islamister som marsjere mot Tahrirplassen.

— Brorskapet gikk til angrep med allslags våpen, sier Mohammed Yehya.

Han mistet tre venner i gateslaget.

sz484731.jpg
REUTERS
sz484804.jpg
REUTERS

Andre beboere i Manial forteller at de så flere titalls islamister med geværer, macheter og kjepper. Snikskyttere ble dessuten sett på hustak, og leger opplyser at de har behandlet pasienter som er skutt fra oven.

Kampene startet like etter at Det muslimske brorskaps øverste leder Mohamed Badie hadde holdt en tale til en stor folkemengde i bydelen Nasr.

— De behandlet som vantro. De ropte «Allahu akbar» da de skjøt mot oss, sier Ahmed Fattouh, en av beboerne i Manial.

Ny statsminister?

Landets nye militærstøttede myndighetene var lørdag ventet å utnevne en ny statsminister. Den liberale politikeren og fredsprisvinneren Mohamed ElBaradei regnes som favoritt til å lede en ny overgangsregjering mens det utarbeides en ny grunnlov som skal bane vei for et nytt valg.

Men islamistene har ikke planer om å gi seg med det første.

— Massene vil fortsette sine siviliserte og fredelige protester til militærkuppet er reversert og den legitime presidenten gjeninnsatt, meldte en sammenslutning av flere islamistiske grupper, blant dem Det muslimske brorskapet, natt til lørdag.

Flere eksperter har advart mot at avsettelsen av Mursi, som var demokratisk valgt, kan bidra til å styrke de mest ytterliggående kreftene i Egypt.

«Krigserklæring»

Fredag kunngjorde en gruppe som kaller seg Ansar al-Shariah, at den vil skaffe seg våpen og begynne å trene sine medlemmer.

Ansar al-Shariah mener at den militære maktovertakelsen, stengingen av TV-kanaler og drap på islamistiske demonstranter er å sammenligne med «en krigserklæring mot islam i Egypt». I tillegg til å anklage hæren og generalene retter gruppen skytset mot sekulære egyptere, tilhengere av landets tidligere president Hosni Mubarak og koptiske kristne.

«De kommer til å gjøre Egypt til en korsfarer og en sekulær raring», hevder Ansar al-Shariah.

Meldingen er lagt ut på et nettsted som blir brukt av militante grupper i Sinai-regionen, ifølge overvåkingsorganisasjonen SITE.

Pågrep nestleder

Sent fredag kveld ble Det muslimske brorskapets nestleder, Khairat al-Shater, pågrepet.

Den rike forretningsmannen blir sett på som brorskapets fremste politiske strateg. Han ble arrestert i sin leilighet i Kairo på grunn av mistanke om at han har bidratt til å oppfordre til vold, melder Reuters. Shater, som er blant brorskapets mest kjente offentlige personer, er den siste i en lang rekke brorskapsledere som er pågrepet etter avsettelsen av Mursi.

Shater var Det muslimske brorskapets opprinnelige presidentkandidat, men han ble diskvalifisert på grunn av en dom tilbake i tid.