Feilen i vaskemaskinene på sykehuset i Slagelse gjør at til sammen 719 pasienter må undersøkes for mulig smitte, melder dansk radio.

Faren for at de er smittet, er imidlertid liten, heter det fra sykehuset.

Henrik Friis, overlege på klinisk mikrobiologisk avdeling på sykehuset, nøler likevel ikke med å betegne situasjonen som «svært alvorlig».

På grunn av feilen i vaskemaskinene er kikkertene som brukes under tarmoperasjoner, ikke vasket og sterilisert skikkelig. Dermed kan smitte være overført fra pasient til pasient over et tidsrom på ni måneder.

Sykepleier varslet

Det var en sykepleier som oppdaget mangelen. Vaskemaskinprodusenten skal deretter ha satt i gang en omfattende undersøkelse av alle solgte maskiner rundt om i verden, men det viste seg at feilen kun fantes på vaskemaskinene ved sykehuset i Slagelse.

I samme øyeblikk problemet ble oppdaget, ble den defekte delen skiftet ut, sier overlege Ole Bendtsen ved kirurgisk avdeling på Slagelse Sygehus til DR Sjælland.

Brev hjem

I forrige uke fikk 719 pasienter brev hjem, med tilbud om undersøkelse for å sjekke om de kan være smittet av hiv eller leverbetennelse.

— Risikoen for at de kan være smittet er liten, for ikke å si kjempeliten, men den er jo ikke null, sier Henrik Friis.

Han understreker at alle de 719 pasientene er sjekket for blodforgiftning i ettertid, som det var størst sannsynlighet for å få.

Ingen av prøvene var positive.