Stabssersjant Robert Bales, som er 39 år gammel, hadde drukket brennevin og sett en film full av vold, før han 11. mars i år begikk drapene i Kandahar-provinsen sør i Afghanistan. Tirsdag varslet aktoratet krav om at Bales dømmes til døden.

Før han gikk ut og skjøt afghanerne, skal Bales ha sagt til en medsoldat at han slet med et ulykkelig privatliv. — Han snakket om at han hadde slemme barn og en stygg kone - han ga blaffen i om han noen gang kom hjem til dem, forklarte sersjant Clayton Blackshear i retten.

Aktor Joseph Morse mente Bales før drapene «var klar i hodet, snakket sammenhengende og svarte klart på det som ble sagt til ham». Morse sa også at aktoratet vil kreve at Morse blir henrettet, dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen.

Episoden i Kandahar betegnes som de verste overgrepene en amerikansk soldat har begått mot sivile siden krigen i Vietnam på 1960- og 70-tallet. Rettssaken mot Bales på en militærbase i delstaten Washington begynte mandag og ventes å vare i to uker.