Haiyan nådde først øya Samar, rundt 600 kilometer sørøst for hovedstaden Manila, og innbyggerne i kystbyen Guiuan var de første som fikk merke syklonens vrede i form av 5-6 meter høye bølger og voldsomme vindkast.

En mann omkom da han fikk en lysstolpe over seg, men det er ellers ikke meldt om tap av menneskeliv eller personskader.

Øya Leyte ble også rammet i morgentimene fredag, før Haiyan fortsatt mot de tett befolkede områdene av det sentrale og sørlige Filippinene, blant dem øya Boracay og andre populære turistdestinasjoner.

Masseevakuering

Filippinske myndigheter har satt i verk masseevakuering i store deler av landet og frykter at 12 millioner mennesker kan være i faresonen, blant dem innbyggerne i landets nest største by Cebu som er hjem for 2,5 millioner mennesker.

— Dette er en svært farlig tyfon, men lokale tjenestemenn vet hvilke områder som er sårbare og har fått beskjed om hvordan evakueringen skal foregå, sa den filippinske meteorologen Glaiza Escullar torsdag.

Ett av stedene som kan bli hardt rammet av Haiyan, er øya Bohol som i forrige måned ble rammet av et kraftig jordskjelv. Over 220 mennesker omkom og 400.000 ble hjemløse i skjelvet.

Verdens kraftigste

Haiyan er den kraftigste tyfonen som er registrert hittil i år, og den kan også være den kraftigste som noensinne har nådd land, mener den amerikanske meteorologen og orkaneksperten Jeff Masters ved nettstedet Weather Underground.

Filippinske fiskere har trukket båtene sine på land, og ferjetrafikken i området er innstilt i påvente av vindens herjinger.

Annen kollektivtrafikk sto også stille fredag, og skoler og forretninger ble holdt stengt. Sykehusene er i høyeste beredskap, og det samme er landets redningsetater.

— Vi kan høre vinden ule, men regnet er ikke så veldig kraftig ennå. Vi har mottatt nødsamtaler fra folk som forteller om trær som har blåst over ende og strømkabler som er kuttet, fortalte viseguvernør Stephen James Tan på øya Samar i morgentimene fredag.