I et innlegg i The Observer angriper nobelprisvinneren og helten fra kampen mot apartheid Blair og Bush og beskylder dem for dobbeltmoral.

Tutu beskylder de to tidligere lederne for å lyve om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Han mener krigen har ført til en mer destabilisert og splittet verden enn noen annen konflikt i historien.

Resultatet av Irak-krigen ser man i dag med en langt mer omfattende konflikt i Midtøsten med Iran i en hovedrolle og en borgerkrig i Syria, mener Tutu.

Kanten av avgrunn

— De tidligere lederne i USA og Storbritannia fabrikkerte grunnen til å kunne oppføre seg som bøllene i skolegården og splitte oss. De har drevet oss til kanten av en avgrunn, der vi nå står med Iran og Syria foran oss, skriver Tutu.

Tutus oppfordring om å stille Bush og Blair for Haag-domstolen er det mest oppsiktsvekkende i innlegget, skriver The Observer.

Tutu mener det tilsynelatende gjelder forskjellige regler for vestlige og afrikanske ledere når det kommer til rettsforfølgelser.

Antallet drepte under og etter Irak-krigen er alene nok for en Haag-rettssak, ifølge Tutu. ICC tar seg av saker om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Blair tilbakeviser

Tutu trakk seg fra en lederkonferanse i Sør-Afrika forrige uke fordi Blair skulle delta. Mens Tutu skulle stille opp gratis, tok Blair honorar på 150.000 pund.

Blair tilbakeviser på det sterkeste Tutus kritikk og sier situasjonen i Irak nå er mye bedre enn under Saddam Hussein.

— Jeg har stor respekt for erkebiskop Tutus kamp mot apartheid. Men å gjenta at vi løy om etterretningen er simpelthen galt, noe alle uavhengig analyser har vist, sier Blair.

— Jeg vil gjerne også peke på at trass i problemene er Iraks økonomi nå tre ganger så stor, og barnedødeligheten er en tredel av hva den var, sier den tidligere statsministeren videre.