FNs sikkerhetsråd tok fredag initiativ til full gransking av flystyrten øst i Ukraina. Samtidig antydet flere av medlemslandene at angrepet sannsynligvis ble iverksatt av prorussiske separatister i Ukraina — med støtte fra naboene i øst.

Fra Washington fastslo president Barack Obama at flyet ble skutt ned fra et separatistkontrollert område. Han kom også med kritikk av Russlands håndtering av krisen.

— Russland har nektet å ta nødvendige skritt for å sikre fred i regionen. I stedet støtter de voldelige separatister, sa Obama.

Skylder på hverandre

Russlands president Vladimir Putin har bedt myndighetene og opprørerne i Ukraina om å samles til umiddelbare fredssamtaler, men russerne nekter for å ha tatt del i katastrofen, som hendte i ukrainsk luftrom.

— Vi ser med sorg og bekymring på det som skjer i Ukraina, sa Putin i et møte med religiøse ledere fredag.

Russiske kilder hevder en ukrainsk radarstasjon med bakke-til-luft-raketter av typen Buk-M1 var aktiv torsdag. Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU har på sin side offentliggjort opptak av telefonsamtaler som ifølge ukrainerne beviser at prorussiske separatister skjøt ned det malaysiske passasjerflyet.

USAs ambassadør til FN, Samantha Power, fastholder at flyet «sannsynligvis» ble skutt ned av en bakke-til-luft-rakett fra et område som separatister kontrollerer.

Ifølge henne er dette rakettsystemet så avansert at separatistene neppe kan ha tatt i bruk systemet effektivt uten assistanse fra kyndig personell.

— Derfor kan vi ikke utelukke teknisk assistanse fra russisk personell i bruken av systemet, sa Power under fredagens møte i FNs sikkerhetsråd.

Observatører ble stanset

Russlands ambassadør til FN, Vitalij Tsjurkin, advarte på sin side mot forhåndsdømming i saken.

— Det er behov for en upartisk, åpen gransking av hva som skjedde. Det bør ikke legges press på denne granskingen ved å forsøke å avgjøre utfallet på forhånd med store ord og insinuasjoner som er uberettigede i en så vanskelig situasjon, sa Tsjurkin.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skulle etter planen starte sitt arbeid på krasjstedet fredag, men hevder de ble hindret av separatister på stedet.

— Vi kommer tilbake i morgen og fortsetter de kommende dagene, sier talsmann Michael Bociurkiw ifølge The Guardian.

Solberg stiller seg bak gransking

Statsminister Erna Solberg (H) forventer nå full oppslutning om FNs granskningsinitiativ.

— Det har kommet en rekke spekulasjoner fra flere hold. Nå er det viktig for etterforskningens troverdighet at alle slutter opp om initiativet til en uavhengig gransking. Fortsatt er det ikke slått fast hva som faktisk har skjedd, sier statsministeren til NTB.

Flere av flypassasjerenes etterlatte ønsker også å besøke området, ifølge visepresident Huub Gorter i Malaysia Airlines.

— Det er mange som har ønsket å reise dit. Vi ser på mulighetene for å få det til, sa Gorter under en pressekonferanse i Nederland.

Det var et Boeing 777-fly som gikk ned. Alle de 298 som var om bord, omkom i styrten.