Minst tolv palestinere og to israelske soldater ble drept natt til onsdag.

På den 16. dagen med kamper er tallet på drepte palestinere med det steget til 639, sier talsperson Ashraf al-Qidra i helsemyndighetene på Gazastripen. Over 4.000 er blitt såret.

Etter at Israel innledet bakkeoperasjonen i den lille enklaven, har 29 israelske soldater blitt drept, opplyser militæret. I tillegg er to sivile drept.

Slutt å slåss, begynn å snakke, var oppfordringen til partene da FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte Tel Aviv tirsdag.

Men den israelske operasjonen fortsetter, selv om diplomater fra USA, FN og arabiske og europeiske land er i intense samtaler for å stanse kampene.

— Det er bokstavelig talt ingen trygge steder for sivile, sa Jens Lærke tirsdag.

Han er talsmann for FNs kontor for humanitær samordning (OCHA) i Genève.

Lærke fastslår at den viktigste prioriteringen for bistandsorganisasjonene er å beskytte sivile, samt evakuere og behandle de sårede.

Private boliger rasert

Nesten 500 private hjem er ødelagt av de israelske luftangrepene, og 100.000 mennesker har søkt tilflukt i skolene til FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA, der det er mangel på mat, vann og madrasser, ifølge Lærke.

UNRWA sier at tallet på folk på flukt stiger time for time, og at man derfor har økt appellen om penger til humanitær bistand fra 60 til 115 millioner dollar.

Israel innledet sin luftoffensiv mot Gaza 8. juli for å forsøke å stanse de palestinske rakettangrepene mot Israel. Bakkeoffensiven ble innledet forrige torsdag.

Dramatiske dødstall

Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO har antall døde og sårede, og antall familier på flukt økt dramatisk siden bakkeoffensiven startet 18. juli.

29 israelere, hvorav 27 soldater, er drept hittil i konflikten. Men det overveldende antall drepte er palestinere, hvorav 121 barn under 18 år, sier Juliette Touma i UNICEF.

UNICEF opplyser også at over 900 barn på Gazastripen er såret.

— Ifølge en vurdering som er gjort av hjelpearbeidere på bakken, er det minst 107.000 barn som trenger psykososial støtte for traumene de opplever som følge av dødsfallene, de sårede og raseringen av hjem de er vitne til, sier Lærke.

Mangel på vann og mat

Over 1,2 millioner mennesker av enklavens 1,8 millioner innbyggere har enten ingen tilgang eller bare begrenset tilgang til vann fordi kraftverk er ødelagt eller det mangler drivstoff til generatorer. Dessuten er kloakkanlegg ødelagt, noe som ifølge Lærke innebærer en trussel mot folkehelsen.

Verdens matvareprogram WFP har delt ut mat og matkuponger til over 90.000 mennesker hittil, ifølge talskvinne Elisabeth Byrs. Men nå er lagrene i ferd med å gå tomme.

Sykehus angripes

WHO sier at 18 helseinstallasjoner, inkludert tre sykehus, hittil er skadd i den israelske offensiven.

Fire mennesker ble drept og 16 såret da en israelsk granat traff øverste etasje i Al-Aqsa-sykehuset mandag, ifølge det palestinske helsedepartementet. Alle pasienter ble evakuert, og sykehus er ikke lenger i drift, opplyser WHO etter at et team fra organisasjonen besøkte stedet. Sykehusene i den nordlige delen av Gazastripen er overfylt av pasienter og lider under mangel på medisiner og utstyr.

Det internasjonale Røde Kors ICRC fordømte Israels angrep på Al-Aqsa-sykehuset, som skal være rammet fire ganger. Røde Kors understreker at parter i krig i henhold til folkeretten har plikt til å beskytte medisinsk personell, ambulanser og sykehus.

FLYKTET: Palestinere som flyktet fra hjemmene sine etter de harde angrepene mot nabolaget Shejaia sover i en kirke i Gaza.
REUTERS/SUHAIB SALEM