Stikkprøvene som Dafgård har tatt av sine produkter, viser et innhold av hestekjøtt på mellom én og ti prosent, ifølge Livsmedelsverket.

— De har funnet positive prøver gjennom sin egenkontroll. Så vidt jeg vet, handler det om kjøttboller, og de kommer til å trekke produkter tilbake fra markedet, sier Karin Cerenius ved Livsmedelsverket i Västra Götaland.

Hun sier det er funnet hestekjøtt i kjøttboller og kjøttfarse som selges til storkjøkken. Mattilsynet har ikke fått noe varsel om at Dafgård-produkter er blitt solgt til Norge.

— Men vi har jo en klar forventning til at norske virksomheter også på eget initiativ tar en ekstra gjennomgang av sine systemer og sjekker om de har mottatt produkter fra Dafgård, sier Randi Edvardsen, leder for seksjon for animalsk mat, til NTB.

Bevisst blandet inn

Udeklarert hestekjøtt er de siste ukene blitt påvist i matvarer i en rekke europeiske land, også i Norge. Matmyndighetene er bekymret fordi hestekjøttet kan inneholde skadelige medisiner og fordi all mat skal være sporbar.

Funn på over én prosent innebærer vanligvis at hestekjøttet er blandet i kjøttet, og ikke at det bare har skjedd en forurensning for eksempel fra maskiner.

— Vi ble fryktelig lei oss. Dette er svært vanskelig for oss, sier Magnus Dafgård, selskapets viseadministrerende direktør.

— Dette er en kriminell handling som er blitt begått mot oss. Vi er blitt lurt og bedratt, sier Dafgård til det svenske nyhetsbyrået TT.

Dafgård vil politianmelde leverandøren når de finner ut hvem som står bak. Mesteparten av kjøttet selskapet kjøper, kommer fra Tyskland og Irland, men de har også leverandører i Sverige, Danmark, Nederland og Polen.

Mandag besluttet IKEA å stanse salget av kjøttboller, produsert av Dafgård, i en rekke land. Det skjedde etter funn av hestekjøtt i et parti testet i Tsjekkia. Nå stanses salget av enda flere produkter.

Ikke funnet i Norge

— Basert på noen hundre testresultater som vi hittil har fått, finnes det noen få indikasjoner på hestekjøtt. I samråd med den svenske leverandøren har Ikea-konsernet besluttet å utvide salgsstoppen til også å omfatte andre kjøttfarseprodukter fra leverandøren, skriver Ikea i en pressemelding.

Det gjelder blant annet salg av wienerpølser i Frankrike, Spania, Storbritannia, Irland og Portugal. Onsdag varslet også Russland at det er funnet hestekjøtt i et parti pølser importert fra Europa, melder AFP.

Ikea Norge har Mathuset Holmens i Stavanger som hovedleverandør og har ikke innført salgsstopp på noen varer her til lands.

— Vi har fått bekreftet fra dem at det ikke er noe hestekjøtt, sa kommunikasjonssjef Camilla Lindemann til NTB onsdag.

Ikea har pålagt alle leverandører å teste svin- og oksekjøtt, noe som gjøres fortløpende.

— Det er viktig for oss å være på hugget med dette nå, slik at kundene våre skal kunne stole på innholdsdeklarasjonen og vite at det vi selger, er trygge og sunne produkter, legger Lindemann til.

ANDRE BOLLER: Tsjekkiske inspektører sier de har påvist hestekjøtt i svenskproduserte kjøttboller fra IKEA.
SCANPIX