Tusenvis av ukrainere trosset natt til mandag forbudet mot å demonstrere og overnattet under åpen himmel i Kievs gater. Demonstrantene krever nyvalg etter at regjeringen avviste en samarbeidsavtale med EU.

Med taktfaste rop om revolusjon holdt demonstrantene motet oppe og opprørspolitiet unna gjennom natten, fast bestemte på å bli kvitt president Viktor Janukovitsj.

Blokkerte bygning

Rundt 1.000 demonstranter blokkerte mandag morgen regjeringens hovedkvarter i Kiev.

— Vi ble bedt om å reise hjem igjen og vente på videre beskjed. Vi kunne rett og slett ikke gå på jobb. Alle dørene var blokkert, sier en offentlig ansatt som forsøkte å gå på jobb.

Demonstrantene brukte det de hadde for hånden for å blokkere gaten utenfor hovedkvarteret, blant annet blomsterpotter og søppeldunker.

Men den landsomfattende streiken har foreløpig ikke blitt så omfattende som demonstrantene kanskje håpet på, og transportsystemet i hovedstaden fungerer som normalt.

Store demonstrasjoner

Ifølge Reuters deltok rundt 350.000 EU-vennlige ukrainere søndag i det som omtales som den største massedemonstrasjonen i landet siden oransjerevolusjonen for ni år siden. Enkelte TV-stasjoner anslo at hele 700.000 deltok i demonstrasjonen.

Demonstranter samlet seg i 20 store militære telt på Uavhengighetsplassen i Kiev for å holde varmen mens musikere spilte og opposisjonspolitikere tok turen innom leiren for å holde moralen oppe.

Utenfor presidentens kontorer brukte politiet sjokk- og røykgranater for å holde demonstrantene borte. De kastet steiner og primitive brannbomber.

Rundt 50 demonstranter og 100 politifolk ble skadd under søndagens gateslag i Kiev, og mandag morgen forberedte begge parter seg på nye sammenstøt.

EU-tilhengere

Demonstrantene raser mot Janukovitsj som sa nei til avtalen med EU, som det hadde tatt to år å forhandle fram.

Janukovitsj hevder at avtalen var for dårlig, men har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland. Om samarbeidsavtalen hadde blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, som blant annet kunne rammet kraftforsyningene.

— Dette er ikke lenger et demonstrasjonstog eller en aksjon. Det er en revolusjon, sa tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko i sin tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen søndag.