— Helt fra starten har USA gjennom sin ambassadør i Irak spurt om vi vil samarbeide mot Daesh, skrev ayatolla Ali Khamenei, Irans øverste leder, på sin offisielle nettside mandag.

Daesh er et arabisk akronym for den ekstremistiske opprørsgruppen IS.

— Vi samarbeider ikke militært med Iran mot opprørerne, og det kommer heller ikke til å skje, slo utenriksminister John Kerrys talsperson Jen Psaki deretter fast.

Hun bekrefter imidlertid at amerikanske og iranske diplomater diskuterte Irak-krisen på sidelinjen av forhandlingene om Irans atomprogram i Wien i juni.

— Jeg kommer ikke til å legge frem detaljer om enhver diplomatisk diskusjon. Vi kommer til å fortsette atomsamtalene senere denne uka i New York. Det er mulig at det i framtiden dukker opp en mulighet for å diskutere Irak, sier Psaki.

«Skitne hender»

Ifølge Iran har USAs utenriksminister John Kerry personlig kommet med en forespørsel om samarbeid til sin iranske motpart Mohammad Javad Zarif, men forespørselen ble avslått.

— Jeg sa nei fordi hendene deres er skitne, sier Khamenei, som har siste ord i alle saker på statlig nivå.

Khamenei anklager den amerikanske regjeringen for å lete etter et «påskudd for å gjøre det samme i Irak og Syria som de allerede gjør i Pakistan - å bombe hvor som helst uten autorisasjon».

Iran i Syria

Kerry har i det siste reist rundt i Midtøsten i et forsøk på å samle støtte til en koalisjon mot opprørerne som har tatt over store områder i Irak og Syria. Men i forrige uke utelukket Kerry samarbeid med iranske myndigheter på grunn av det han beskrev som landets «engasjement i Syria og andre steder».

Iran har lenge vært blant Syrias president Bashar al-Assads viktigste støttespillere, både militært og politisk. Verken regjeringen i Iran eller det syriske regimet, som også kjemper mot IS, ble invitert til den internasjonale konferansen om IS-trusselen som startet i Frankrikes hovedstad Paris mandag.