Nordmannen skal i følge med en sørsudansk soldat ha tatt seg inn i det sudanske grenseområdet Heglig sammen med en brite og en sørafrikaner.

De tre utlendingene ble lørdag pågrepet i Heglig og fraktet til hovedstaden Khartoum, sier talsperson Mohammed Jadallah i det sudanske forsvarsdepartementet.

De pågrepne skal ha reist i to biler, og ifølge Jadallah ble det funnet militært utstyr i kjøretøyene.

Pressekontakt Frode O. Andersen sier til NTB at Utenriksdepartementet undersøker saken med den norske ambassaden i Khartoum, men han hadde lørdag ettermiddag ingen detaljer. Det britiske utenriksdepartementet avviser å kommentere saken.

Frykt for krig

Frykten for at Sudan og Sør-Sudan igjen skal gå til fullskala krig mot hverandre har økt dramatisk de siste ukene. Partene har gjennomført gjentatte angrep inne på hverandres territorium.

Bakteppet for striden er en langvarig krangel om fordelingen av oljeinntektene i området. For snart tre uker siden gikk sørsudanske styrker inn i Heglig, der Sudan pumper opp rundt halvparten av sin daglige oljeproduksjon på rundt 115.000 fat. Sudan svarte med å bombe den sørsudanske oljebyen Bentiu.

Vil til Haag

Begge landene hevder at Heglig tilhører dem. Sør-Sudan, som kaller området Panthou, hevder at det er en del av delstaten Unity, mens Sudan på sin side holder knallhardt på at Heglig ligger i deres delstat Sør-Kordofan.

Sør-Sudan ønsker at grensespørsmålet skal avgjøres i Den internasjonale grensedomstolen i Haag, men det har regimet i Khartoum motsatt seg, ifølge sørsudanske myndigheter.

Sudanske myndigheter gjør alt for å hindre at FN blander seg inn for å få en slutt på grensestriden med Sør-Sudan. De vil holde saken innenfor Den afrikanske union.

En av de pågrepne utlendingene i Sudan går i klær merket «Norsk Folkehjelp», ifølge Reuters. Organisasjonen kan ikke bekrefte opplysningene.