Tilhengere av statsminister Raila Odinga protesterte lørdag mot rivalen Uhuru Kenyattas seier i presidentvalget.

«Ingen Raila, ingen fred!» ropte demonstrantene, som hadde samlet seg i Kondele i utkanten av havnebyen Kisumu. Flere kastet stein mot biler, og store politistyrker i fullt opprørsutstyr ble satt inn for å stanse uroen.

Odinga selv nekter å godta valgresultatet, men advarer på det sterkeste mot vold.

— Vold nå kan ødelegge dette landet for alltid, og det vil ikke være i noens interesse, sier Odinga.

Oppfordrer til ro

Både USA og Storbritannia oppfordrer også det kenyanske folket om å beholde roen.

— Vi oppfordrer alle parter og deres supportere til å på en fredelig måte ta opp tvister rundt valgresultatet gjennom det kenyanske rettssystemet, sier USAs utenriksminister John Kerry i en uttalelse.

— Jeg oppfordrer alle parter til å vise tålmodighet og tilbakeholdenhet, og ber om at alle parter beholder den samme fredfulle og demokratiske ånden vi har sett så langt, sier Storbritannias Afrika-minister John Simmons.

Tar valget til retten

Etter det forrige valget i 2007 ble over 1.100 kenyanere drept i opptøyer, og Kenyatta er tiltalt for å stå bak det blodige opprøret.

Odinga har varslet at han vil utfordre valgresultatet i retten. Han beskylder valgkommisjonen for å ha «sviktet folket» og hevder Kenyattas valgseier er et resultat av omfattende fusk.

Samtidig har Sør-Afrika anerkjent resultatet, og president Jacob Zuma har sendt sine gratulasjoner til Kenyatta.

Den uavhengige valgkommisjonen kunngjorde lørdag at Kenyatta hadde vunnet presidentvalget med 50,07 prosent av stemmene. Odinga kom på annenplass med 43,31 prosent av stemmene.