Den amerikanske presidenten Barack Obama kaller den historiske endringen i Cuba-politikken for «et nytt kapittel».

— USAs rigide politikk overfor Cuba de siste tiårene har hatt liten effekt, sa Obama da han gikk på talerstolen onsdag.

— Nå vil vi normalisere forholdet og starte et nytt kapittel. Ingen er tjent med en politikk som er begrunnet i hendelser som fant sted for så lenge siden. De siste 50 årene har vist at isolasjon ikke har fungert. Det er på tide å gi et nytt svar, sier han, fortsatte han.

Gledesscener på Cuba

BTs reporter på Cuba har snakket med en kvinne i byen Cienfuegos, som ligger på sørkysten av Cuba.

— Her føler vi dobbel glede, og er sværtoverrasket over det som skjer i dag, etter 55 år uten forbindelse med USA, sierGertrudis Fernandez, som leier ut rom til turister i Cienfuegos.

Hun er gladfor at fanger er løslatt og at de diplomatiske forbindelsene mellom de tonabolandene gjenopptas, og ser også lysere på fremtiden.

— Om boikottenoppheves blir det bedre tilgang på medisiner. Folk som har slektninger i USAeller på Cuba, kan besøke dem og vi vil få bedre telekommunikasjon medskikkelig internett, sier Fernandez.

Hun er samtidig skeptisk til denamerikanske kapitalismen og frykter for at amerikanske investorer skal kasteseg over Cuba om alt åpnes opp.

— Den amerikanske kapitalismen er mye råere ennden europeiske. Men i dag er jeg bare glad, sier Gertrudis Fernandez ogunderstreker at hun ikke uttaler seg på vegne av alle cubanere.

Amerikaner satt fri

Obama påpekte at han lenge har hatt et ønske om å ta nye skritt overfor regimet i Havana, men slo fast at et klart hinder var i veien, nemlig amerikaneren Alan Gross som satt fengslet på Cuba for å ha importert forbudt teknologi.

— I dag kom Alan hjem til sin familie, sa Obama.

Den 65 år gamle mannen som ble arrestert i 2009 fikk følge av en framstående amerikansk etterretningskilde som ifølge Obama har sittet fengslet i to tiår. Til gjengjeld ble tre cubanske agenter som har vært fengslet i USA, returnert til Havanna.

Den amerikanske hjelpearbeideren Alan Gross, som onsdag ble løslatt av cubanske myndigheter, poserer her sammen med Adela Dworin (til høyre) og David Prinstein (til venstre) fra den jødiske befolkningsgruppen på Cuba, under et besøk på et militærsykehus i Havanna. USA varsler nå en omlegging av sin Cuba-politikk.
Reuters / NTB scanpix

Obama sa også at pave Frans og Canada begge har spilt roller i å legge til rette for forhandlingene mellom Cuba og USA. Presidenten la til at de amerikanske sanksjonene er lovfestet, noe som gjør det nødvendig for ham å få Kongressen med seg på å heve dem.

USAs handelsembargo mot Cuba lettes og restriksjoner på reiser til øystaten mykes opp, opplyser sentrale amerikanske kilder. Videre vil bankforbindelsene mellom landene normaliseres og handelen mellom landene økes. Det meldes også om at USA vil vurdere å fjerne Cuba fra listen over stater som sponser terrorisme.

Samtale mellom Obama og Castro

Obama snakket onsdag over telefon med Cubas president Raul Castro om endringen i politikken. De to statslederne kom onsdag klokken 18 norsk tid med hver sin kunngjøring om forholdet mellom de to landene.

USA og Cuba har i dag ingen offisielle diplomatiske forbindelser og har vært ideologiske motstandere siden nåværende president Raul Castros bror, Fidel Castro, kom til makten på Cuba i 1959. Cuba har vært under handelsblokade fra USA siden 1962.

Sentrale kilder opplyser at Obama godkjente en gjennomgang av USAs politikk overfor Cuba i april. Årsaken er at Obama-regjeringen mener den tidligere politikken overfor den sosialistiske øystaten «ikke har fungert».

Kan bli politisk rabalder

En normalisering av forholdet til Cuba vil møte kraftig motstand hos innflytelsesrike politisk organiserte eksilcubanere i USA, som kjemper mot enhver kontakt med øystaten. Også enkelte amerikanske politikere har allerede rettet kritikk mot fangeutvekslingen.

— Å bytte Alan Gross mot dømte kriminelle setter en farlig presedens, sier senator Bob Menendez.

— Jeg vil gjøre alt jeg kan for å blokkere Obamas skritt mot å normalisere forholdet til Cuba, sier senator Marco Rubio.

President Barack Obama legger om USAs Cuba-politikk, i kjølvannet av frigjørelsen av en amerikansk fange på øya.
REUTERS