Harde kamper i irakisk provinshovedstad

IS har tatt kontroll over sentrum i den irakiske provinshovedstaden Ramadi. Samtidig rykker ekstremistene fram mot oldtidsbyen Palmyra i Syria.

BOMBEANGREP: Røyk fra et bombeangrep i Anbar-provinsens hovedstad Ramadi fredag.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Irakiske myndigheter sier de ikke har mistet Ramadi til ekstremistene, selv om det svarte IS-flagget er heist fra taket til regjeringsbygget i provinshovedstaden.

— Situasjonen er prekær, men byen har ikke falt og kampen mot kriminelle Daesh fortsetter, sier guvernør Sohaib al-Rawi i Anbar-provinsen.

SUNNIENE RØMMER: Bildet er tatt i går, da flyktende sunnimuslimer sto i kø ut av den irakiske provinshovedstanden Ramadi.

Daesh er et arabisk navn på ekstremistgruppa Den islamske staten (IS).

Viktig by

Dersom IS tar kontroll over Ramadi, vil det være den første byen de tar over i Irak siden offensiven mot dem startet i fjor.

Til tross for måneder med luftangrep under amerikansk ledelse, sliter irakiske myndigheter med å få kontroll på IS-styrkene i Anbar-provinsen, der Ramadi er hovedstad, og i Baiji, nord for Bagdad.

— De irakiske sikkerhetsstyrkene vil ikke la Ramadi gå til ISIS uten kamp. Dette er et nøkkelområdet. Ikke bare er det provinshovedstaden i Anbar, men det er også hullet i ISIS' militære tilstedeværelse i provinsen, sier forskningssjef Jessica Lewis ved Krigsforskningsinstituttet (ISW) i Washington til Reuters.

ISIS er en annen forkortelse for IS.

Opprørerne kontrollerer allerede Mosul, Iraks nest største by og provinshovedstad i Nineveh.

Likviderte sivile

I Syria har gruppen de siste dagene rykket nærmere Palmyra, en flere tusen år gammel ruinby som står på UNESCOs verdensarvliste.

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har IS likvidert 23 sivile, flere av dem kvinner og barn, i landsbyen Amiriyeh nord for Palmyra.

Les også

«Vetolandene lammer FNs sikkerhetsråd»

IS har tidligere ødelagt kulturarv i både Syria og Irak. Blant annet har gruppen lagt ut videoer som viser sprengningen av den 3000 år gamle assyrerbyen Nimrud i Irak.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Al-Shabaab angrep militærbaser i Somalia

BT anbefaler

Alt du må vite om dagen

Er du klar for søttendes?

LES SAKEN