Natt til mandag fikk bergenseren Theodor Groeneboom del i en Oscar da filmen «Gravity»fikk prisen for beste spesialeffekter.

Men det var også mange andre som kunne glede seg over å ta imot den gjeve prisen.

Beste regissør

Steve McQueens film «12 Years a Slave» er et historisk drama om en fri, svart mann som blir bortført og gjort til slave i de amerikanske Sørstatene på 1800-tallet.

Filmen, som allerede hadde vunnet Golden Globe, slo ut åtte andre nominerte filmer, blant dem «Gravity», hvis mexicanske regissør Alfonso Cuadron fikk prisen for beste regissør.

De to prisene for beste skuespiller gikk til Cate Blanchett for rollen som en sosietetskvinne som faller når mannen blir arrestert i Woody Allens «Blue Jasmine», og til Matthew McConaughey som spiller en homofob hivsmittet cowboy i «Dallas Buyers Club».

Den dansk-norske dokumentarfilmen «The Act of Killing» gikk imidlertid glipp av en Oscar. Prisen for beste dokumentar gikk i stedet til «20 Feet from Stardom».

Rockemusiker

De første Oscar-prisene som ble delt ut på søndagens stjernespekkede show gikk til favoritter som Jared Leto, Frost og Lupita Nyong'o.

Rockemusikeren Jared Leto hyllet folk både i Ukraina og Venezuela da han ble tildelt prisen for beste mannlige birolle for sin rolle i «Dallas Buyers Club».

I filmen spiller han en transvestitt som slår seg i lag med Matthew McConaugheys rollefigur for å skaffe medisiner til andre hivsmittede.

Prisen for beste kvinnelige birolle gikk til den kenyanske skuespilleren Lupita Nyong'o for sin tolkning av slaven Patsey i «12 Years a Slave».

I klassen for animasjonsfilmer var det Disney-produksjonen «Frost» som stakk av med prisen.

Dansk Oscar

Prisen for beste utenlandske film fikk den italienske filmen «Den store skjønnheten». I den klassen nådde danske «Jagten» ikke opp.

Men den danske kortfilmen «Helium» vant prisen i sin klasse.

Komikeren og TV-stjernen Ellen DeGeneres var vert for det tre timer lange showet, som er nummer 86 siden starten og den viktigste begivenheten for filmfolket i USA.

BESTE FILM: Regissør og produsent Steve McQueen feirer sammen med skuespiller Lupita Nyong'o.
SCANPIX
BESTE MANN: Matthew McConaughey fikk Oscar for beste mannligehovedrolle for sin innsats i «Dallas Buyers Club».
SCANPIX
BESTE KVINNE: Cate Blanchett vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Hun spilte i Woody Allens «Blue Jasmine».
SCANPIX
REGISSØR: Alfonso Cuaron mottok Oscar for beste regissør for filmen «Gravity». Filmen stakk av med syv priser og var nominert til ti. Angelina Jolie og Sidney Poitier delte ut prisen.
BESTE ORIGINALMANUS: Spike Jonze skrev manus til filmen «Her».
SCANPIX
sza3b1a2.jpg
SCANPIX
SHOW: Ellen DeGeneres delte ut pizza til publikum, mens Brad Pitt sørget for at de fikk papptallerkner. DeGeneres ledet Oscar-utdelingen.
SCANPIX